Arıcılar Marmaris’te buluştu
8. Uluslararası Arıcılık ve Çam balı Kongresi açılışı Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Profesör Dr. Ahmet Gümen’in ve Muğla Valisi İdris Akbıyık'ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Marmaris Siteler Mahallesinde bir otelde düzenlenen kongreye bölgedeki arıcılar ve arı ürünleri firmaları yoğun ilgi gösterdi.
Kongrede Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Profesör Dr. Ahmet Gümen, Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği başkanı Veli Türk, Bilim kurulu başkanı Mustafa Avcı, Kongre başkanı Ziya Şahin, Güney Ege Muğla kalkınma ajansı Genel sekreteri Ümit Gülyağı, Apimondia temsilcisi Riccardo Sebastiani, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Turhan Kaçar,Muğla İl tarım müdürü Barış Saylak, Muğla İl Orman Genel Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Aras ve Muğla Valisi İdris Akbıyık'ın konuşma yaptığı 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'ne Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, bölgedeki arıcılar ve arı ürünleri firmaları katılım sağladı.
'' Arı tüketim ve üretimi değil aynı zamanda Turizm'i de sağlar''
Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği başkanı Veli Türk konuşmasında '' arı aynı zamanda hayat demek tarımsal ürünlerinde tarımsal ürünlerinde %60 oranında artış demek hayat zincirinin en önemli altından halkası demek. Kopmaması gerekir bunu korumamız lazım önce acıları korumamız lazım biz arıcılar zaten arılar koruyoruz. Arıyı da yaşatmamız korumamız lazım. Bitkisel hayvansal üretimininde sigortası demek.Bunun yanında burada uluslararası Katılım var diğer ülkelerden gelenler var. Görüyoruz aynı zamanda da turizm katkı sağlar. Muğla deyince aklımıza ne gelir Muğla aynı zamanda arıcıların diyarıdır. Çam balının da merkezidir.Bu hususta düşünürsek arıcılar arılarımız'ın turizme'de katkısı vardır'' sözleriyle arıcılığın ve arının üretim ve tüketim zincirinden ziyade turizm'e de katkı sağladığını vurguladı.
''çam balı üretim faaliyetlerimizdeki düşüş 2020 yılındaki iklim değişiklikleriyle başladı''
Muğla İl tarım müdürü Barış Saylak ''Çam balı üreten bir ilden bahsediyoruz.66 bin degarlık çam balı üretim alanından bahsediyoruz.ne yazık ki i 2020 yılının Mayıs ve Haziran ayındaki olağan üstü yüksek sıcaklıklar ve iklim felaketi ısı değişklikleri felakete sürükledi ve bizim çam balı üretim faaliyetlerimizdeki düşüş o dönemde başladı. Türkiye'de yıllardır söylenen üretim planlaması denilen şeyi bereketli mümit olan alanlarda insan dikseniz bitecek ovalarda meyve ağaçları dikmektense stratehik ürünlerimizi tarımsal ürünlerimizi yetiştirmek en doğru yöntem olarak ne yazıkkı 40 yıl aradan sonra 2023 yılı 4 Nisan'da meclisteki tarım kanunuyla birlikte başladı'' sözlerini ifade etti.
Muğla İl Orman Genel Müdürü Mustafa Ülküdür konuşmasında '' Muğla ilimizin orman varlığı 830 bin hektar olup, yüz ölçümünün yüzde 68’i ormanlarla kaplıdır. Bölgemiz, orman varlığının yanında çam balı üretimi bakımından da oldukça zengin durumdadır. Halk arasında “çam basrası” olarak bilinen Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica), bölgemizde çam balı üretiminin olmazsa olmazıdır. Muğla ili ormanlarında yaklaşık 92 bin hektar basralı alan bulunmaktadır. Bölge Müdürlüğümüzce 2013 yılından itibaren, 11 bin 28 hektar alanda farklı zamanlarda çiçek açan bitki türlerinden 350 bin adet fidan dikimi yapılmış ve 29 adet bal ormanı oluşturulmuştur. Ayrıca, arıların temiz su içmeleri için 28 adet arı can suyu havuzu tesis edilmiştir'' şeklinde konuştu.
''2023 yılında 80.000’den fazla üreticiye ve 473 milyondan fazla destekleme ödemesi yaptık''
Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Profesör Dr. Ahmet Gümen ''Yaşanan iklim değişikliği, doğal afetler, salgın hastalıklar Gibi sebeplerle gıda üretimi ve gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu bağlamda Türkiye olarak gıda arz güvenliğini sağlama da güçlü bir vizyon ortaya koymaya çalışıyoruz. Topraklarımızda su ve kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımına esas alan geliştiriyor verimlilik kalite sürdürülebilirlik ve sektör yatırım olarak bunları değerlendirmeye çalışıyoruz. Bakanlık olarak en önem değer verdiğimiz şeylerden birisi suyu merkeze alan üretim planlanması modeli bunu destekleyen arazilerin uygun kullanımı,sözleşmeli üretim, teknolojik kullanım artırılması tarımsal örgütler ve kırsal kalkınmaya yapılan reform uygulamaları en önemlisi. Attigimiz tüm adımlar dünyadaki toplam üretimde önemli bir paya sahip olduğumuz arıcılık sektörümüzün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.Bakanlığımızın arıcılık ile ilgili olarak 2003’ten beri devam eden desteklemeleri daha etkili bir seviyeye çıktı 2023 yılında 80.000’den fazla üreticiye ve 473 milyondan fazla destekleme ödemesi yaptık. Bir önceki yıla göre göre destekleme oranında %100 katkı sağlamış olup desteklenen Üretici sayısından %8 artış gerçekleştirilmiştir. Bu seneden itibaren yeni desteklememiz daha etkin daha verimli ve bakanlık politikalarına yönlendirici etkisinin oluşturulması amacıyla yeni bir anlayışa geçtik. Burada gerçekleştirdiğimiz destekler modelinde ilk defa olmak üzere genç ve kadın üreticilere ve Gezginci arıcılarınıza ve buna ilave olarak birinci° üyelerimize ekstra destekler vermeye başladık. Vereceğimiz destekler ile geçen sene ikinin yüzde2 yüzden fazla artış sağlamış olduk'' sözleriyle arıcılara verilecek olan desteklerden ve arıcılık faaliyetinde karşılaşılan zorluklar ile ilgili konuştu.
“Hep birlikte elimizdeki kaynakları birleştirerek hareket etmeliyiz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ''burada esas önemli olan, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilmemizdir.Hep birlikte, elimizdeki kaynakları birleştirerek hareket etmeliyiz. Eğer tüm inisiyatifler bir araya gelirse, çok daha faydalı sonuçlar elde edebiliriz. Komplikasyonlardan kaçınmamız gerekiyor. Siyasi düşüncelerle ya da farklı yönlendirmelerle değil, ortak akıl ve iş birliğiyle hareket etmeliyiz. Bu noktada, Sayın Valimizin liderliğinde bölgemizde birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. Amacımız, üreticilerimizin tüm sorunlarına çözüm bulabilmektir. Şimdiye kadar bu doğrultuda birçok çalışma gerçekleştirdik. Örneğin Kooperatiflerimize yönelik destekler sağladık. Eğitim programları düzenledik. "Temiz Petek Projesi" kapsamında yaklaşık 202.500 petek şoklama işlemi gerçekleştirdik. 5.000 kilogram civarında arıcılıkta kullanılan temel ihtiyaç maddelerini dağıttık. Lavanta fideleri dağıtarak arıcılık faaliyetlerini destekledik. 1.170 adet polen tabanlı kovan desteği verdik. Sahte ürünlerle mücadele konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda, 100. yıl laboratuvarımızı, ticaret borsamızla birlikte hayata geçirdik. Burada bal ve diğer tarım ürünlerinin analizlerini yapıyor ve yapmaya devam edeceğiz.
Muğla Valisi İdris Akbıyık ''Sözlerime, 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin Muğla’mıza, Marmaris’imize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek başlamak istiyorum. Bugün, birbirinden değerli konuşmacıların katkılarıyla yoğun bir program gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple, sözlerimi çok uzatmayacağım. Öncelikle, Sayın Bakan yardımcımızın katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Arıcılık denince dünyada akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye, Türkiye denince de Muğla’dır. Bu alandaki üstün başarılarımız rakamlarla bir kez daha vurgulandı. Muğla, sadece arıcılıkta değil, deniz, kum, güneş turizmi, kültürel varlıkları, ormanları ve su ürünleri gibi birçok alanda ülkemizin önde gelen illerinden biridir. Adeta bir yeryüzü cenneti olan bu bölgeye, Allah her türlü nimeti bahşetmiştir. Bunun için şükrediyoruz ve bu güzellikleri korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz'' sözleriyle kongrenin kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.
8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin ikinci nölümünde ödül töreni ve plaket takdimi gerçekleştirildi. Kongre 27 Kasım tarihine kadar devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.