Genç mühendis Amerika’yı bırakıp Marmaris’e ata topraklarına döndü

Genç mühendis Amerika’yı bırakıp Marmaris’e ata topraklarına döndü

18 yaşında üniversite okumak için gittiği Amerika’da okulu derece ile bitirip Tesla firmasında çalışan ve kısa sürede en genç müdür olan Öner, 2 yıl önce aldığı karar ile ülkesine dönerek turizmci oldu.

'' Şu anda ailemin 32 senelik olan bir butik işletmesini işletiyorum. Ben artık üçüncü kuşağın torunu olarak devraldım.''

whatsapp-gorsel-2024-07-22-saat-15-37-41-5a9ce80c.jpg

Hisarönü mahallesinde yaşayan 33 yaşındaki Bilgisayar Mühendisi Cihan Öner’in yaşam hikayesi dinleyenleri kendine hayran bırakıyor.

'vatan hasretim daha ağır bastı'

Marmaris’e bağlı Hisarönü Mahallesinde dedesinden kalan oteli işletmek için Amerika’daki kariyerini bırakıp gelen Öner, “bundan sonraki amacım memleketim için faydalı işler yapmak” diyerek turizm sektöründe de öncü işler başarmak istediğini dile getirdi. 18 yaşında Marmaris’te liseyi bitirip, Amerika’nın New York eyaletinde Farmingdale Üniversitesi’nde önce Bilgisayar Mühendisliği, ardından Elektrik Elektronik Mühendisliği eğitimi alan 33 yaşındaki Cihan Öner, henüz okulun son sınıfındayken dünyanın en büyük elektrikli araba üreticilerinden olan Tesla’da işe başlayıp kısa sürede başarılı işlere imza atarak müdürlük derecesine kadar geldi. 2022 yılında aldığı bir karar ile Amerika’yı ve kariyerini bırakarak dedesinden kalma aile otelinin işletmesini alan Cihan Öner, “Amerika'ya 18 yaşındayken gittim. Üniversiteyi orada bitirdim. Mesleki hayatımı orada sürdürdüm. 15 sene New York'ta yaşadım. Ondan sonra aile işletmemiz olan köydeki ailemizin butik otelini devralmak için bir buçuk sene önce geri dönüş yaptım” dedi. Öner, Amerika’da yaşadıkları ile ilgili, “New York'ta önce bilgisayar mühendisliği, sonra elektrik ve mekanik mühendisliği okudum. Ondan sonra Tesla’da işe girdim. Yaklaşık 5 sene Tesla’da servis ve satış bölümünde müdürlük yaptım. Ondan sonra elektrik ve mekanik departmanında da mühendistim. Peki bu kadar güzel bir kariyeri neden bırakıp geldiniz? En çok sorulan sorulardan bir tanesi aslında tamamen maneviyat, toprağı için vatanıma vatan hasreti vardı. 15 senedir yurtdışında yaşıyordum, asıl dönme sebeplerinden bir tanesi o” dedi.

'amacım Marmaris’te atalarımın topraklarında farklı başarılar üretmek'

Ailesinin 32 yıllık işletmesini devraldığı otel için elinden gelen en iyi turizm hizmetini vermek için burayı işlettiğini ifade eden Cihan Öner, “Yani uzun süreli vadede yaptığım planlar farklı, buraya hem katkı hem bir farklılık getirmek için işime devam ediyorum diyebilirim” diyerek yaz sezonu ile ilgili, “Şu ana kadar iyi gidiyor, gayet güzel her şey. Yaklaşık 25 odamız var. Denize sıfır, yani aile odaları, deniz manzaralı odalar olarak ayrılıyor. Yurtdışından nadir müşterimiz geliyor. Genellikle Türk aileleri misafir ediyoruz burada ama yurtdışı olduğu zaman tabii daha önce Amerikalı ve Yunan müşterimiz de çok oldu” dedi.

Cihan Öner, “Hisarönü çok değerli benim için çünkü bu topraklara ait atalarım, ailem, ben de dahil. Geri dönüp burada bir işletme yapmak benim için çok gurur verici. Hem köye hem Marmaris'e katkıda bulunduğum için mutluyum burada olmaktan ama Hisarönü de ayrıca Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip köyü. Tabii artık mahalle olarak geçiyor ama buraya da elimden gelen bütün katkıyı sağlayacağım. Muhtarımız genç birisi, benim gibi, Fatih Turgut aynı zamanda belediye başkanımız Acar Ünlü ile de konuştuk. Onlar da çok olumlu bakıyor. Hepsi çok girişimci ve iyi insanlar. Hep birlikte hem Marmaris için buraya bir mavi bayrak almamız bence çok güzel bir tanıtım olacak. Hem uluslararası tanıtım hem Türkiye genelinde” şeklinde konuşarak başarılarını burada devam ettireceğini belirtti.

'Türkiye’de ilk olmak istiyorum'

Mühendislik kariyerinin ardından turizmcilik kariyerine devam eden Cihan Öner, gelecek hedefleri ile ilgili, “Para kazanma en son plan benim için. Sürekli geliştirmeye yönelik bir işletmeyim, tamamen farklı, buranın yapılanması ve düşüncelerim diyeyim. Teması olan bir yer olarak, Türkiye'de ilk olmak istiyorum bazı şeyler yaparak; hem teknolojiyi, hem doğayı, hem temiz enerjiyi kullanarak çok farklı şeyler yapacağım. Bunu da bir iki sene içerisinde göreceksiniz” dedi. Kaldıkları otelin işletmecisinin Amerika’da Tesla’da görev yapmış bir mühendis olduğunu duyan müşterilerden şaşıranlar da hayranlık duyanlar da olduğunu belirten Öner, amacının Marmaris’in dünya çapında daha tanınır hale gelmesi için tüm bilgi ve birikimi ile çalışacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.