İNTERNET VE SOSYAL MEDYAYA İLİŞKİN YASA MECLİS GÜNDEMİNDE

İNTERNET VE SOSYAL MEDYAYA İLİŞKİN YASA MECLİS GÜNDEMİNDE

Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Mecliste ana muhalefet partisi CHP milletvekillerinden bu görüşe karşı çıkanlar oldu.

TBMM Genel Kurulunun 27. Dönem 6. Yasama Yılı’nda, “Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşülmesi ile birlikte dijital yayınlarda yeni kurallar getirilecek.

Dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılara yükümlülükler getirilecek.

Basın Kartı verilecek

Yasa'nın kabulü ile birlikte internet ortamında dijital haber ve sosyal medya yayını yapanlar gerekli belgelerin temini sonrasında basın kartı alabilecek. Bu yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamıyordu. Gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için sahip olunması gereken Basın Kartı yeni yasayla birlikte şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilebilecek.

'Çocuklara yönelik yayınlarda düzenleme '

Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda "ayrıştırılmış hizmet" sunumunun sağlanması ile çocuk kullanıcıların internet ortamında ve sosyal medya mecralarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek.

'Her site için ayrı karara gerek kalmayacak'

Kişisel hakların zedelenmesi şikayeti ile mahkemeye başvurup haberin ya da içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer siteler için başvuru yaptığında mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Her site için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.

'Haber sitelerine resmi ilan ve reklam verilebilecek'

Basın İlan Kurumu Kanununun 45. maddesinden sonra gelmek üzere 45/A maddesi eklenerek, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor.

'Künye de isim yazma zorunluluğu geliyor'

Yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak. Basılı yayın yapan gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

'yapılan haberler arşivlenecek'

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak.

' asılsız haber kapsamı genişletildi, hapis cezasına kadar yolu var'

Türk Ceza Kanununa eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için şu 5 şart aranacak:

- Yayılan haber gerçek değilse

- Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa

- Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa

- Kamu barışını bozmaya yönelik ise

- Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)

Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

'BTK tarafından denetlenecek'

Telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek görev kapsamında iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil, platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

TBMM de görüşülen dijital habercilik ve sosyal medyayı kapsayan kanun tasarısında fikir ayrılıkları da ortaya çıktı.

'sansüre hayır' başlığı ile başlatılan sosyal medya eyleminde çıkacak olan yasa ile özgür haberciliğin sansürleneceğini kamuoyunun habersiz ya da eksik bilgilendirileceği konuları tartışılıyor.

whatsapp-image-2022-10-05-at-10-41-03.jpeg

whatsapp-image-2022-10-05-at-10-41-03-1.jpeg

whatsapp-image-2022-10-05-at-10-41-03-2.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.