Muğla'nın sembolü bacalar
Dünya'da örneği olmayan, her türlü rüzgara fırtınaya dayanan, mimari tasarımı ile de tek olma özelliğini taşıyan Muğla bacaları şehrin simgesi haline geldi.
Muğla merkezi başta olmak üzere ,Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca ilçeleri ve Bozüyük, Kafaca, Yeşilyurt, Yerkesik, Gökova ve Akyaka gibi bir çok belde de uygulanmaya devam ediyor.
Muğla'ya veya köylerine gelenlerin İlk dikkatini çekmeyi başaran bu bacalar olur. Kendine özgü adeta bir tasarım harikası olarak bakışlardan kaçmaz.
Muğla bacası nasıl yapılıyor?
"Muğla'nın simgesi haline gelen bacalar, yağmurda sert esen rüzgarı kesecek biçimde, dikdörtgen olarak yapılıyor. Dört tarafı açık olduğu için tıkanma ve tütmeyi engelliyor. Rüzgar nereden eserse essin Muğla bacası dumanı geriye üfürmez.”
Halk arasında “deli memet” olarak adlandırılan poyrazla karışan yağmurun her yönden yağması halkın ihtiyacına göre bir baca şekillendirmesinde etken olmuştur. Muğla bacasının dört tarafının açık olarak yapılması baca tıkanmalarını ve soba tütmesini engellemektedir.
28 adet yağlı kiremitle çok çabuk yapılabilen bacaların onarımı kolaydır. Bacanın üzeri yağıştan korunmak amaçlı olarak haç şeklinde kapatılmıştır.İklimin özelliği ve kullanım amacına göre rüzgarı ve yağmuru kesecek biçimde üstü kapatılarak dikdörtgen biçiminde şekillenmiş, 28 alaturka kiremidin taş işçiliğinin inceliğiyle bir bütün oluşturması ve başka bölgelerde kullanılmadığı için Muğla’nın sembolü olmuş bir baca türüdür.
Haber: Cemal Köyük
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.