Su kabakları usta ellerde sanata dönüşüyor

Su kabakları usta ellerde sanata dönüşüyor

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 30 yıldır su kabağı oymacılığı yapan Vedat Uryan, aynı zamanda ahşap kesme yazısı personel panosu Atatürk köşesi sınıf tabelası yapımı gibi işler de yapıyor.

Eskiden insanların içecek su için kullandıkları kabaklar şimdilerde evlerimizin köşelerini süslüyor. Köyceğiz'de 30 yıldır su kabağı oymacılığı yapan Vedat Uryan, 30 yıl önce yapmaya başladığı su kabağı lambaları evlerde süs eşyası veya gece lambası olarak kullanılıyor. Tezgahını atölye olarak kullanan Uryan köyceğiz'e gelen yerli ve yabancı turistlere satarak dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Bu yolla hem geçimini sağlıyor hem de ülkemizi turizm anlamında Bir nevi tanıtıyor.
Su kabaklarının geçmişi Osmanlı dönemine dayanırken saklama kabı olarak kullanılan su kabağı artık evlerde süs eşyası veya lamba olarak geri hayatımıza girdi. Su kabaklarından hem su kabı yapılıyor hem lamba hem de suyu doldurmak için kepçe yapılıyor. Süs kabaklarının işlenebilmesi için 4 ile 6 aylık süresi olması gerekiyor. 4 ile 6 aylık süreden sonra ancak kavaklarda işleme yapabiliriz. Özellikle de lamba yapımında çok ince bir işçilik isteyen iştir kabak oymacılığı. Süs kabağında açılan her deliğe tek tek renkli boncuklar ile dolduruyoruz. Daha sonrası gece lambası şeklinde kullanılacaksa içine kablosunu çekip açıp kapama düğmesini takıyoruz ve gece lambası oluyor. Biz bu işi 30 yıldır yapıyoruz ve ülkemize gelen turistlere tanıtıyoruz dedi.

468b450c-3c07-427a-b942-398f40b40fcc.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.