TİCARET ODASINDAN İNCİR YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve üretiminin arttırılması hedefi doğrultusunda, ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi düzenlendi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve üretiminin arttırılması hedefi doğrultusunda, ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi düzenlendi. Çevrimiçi eğitime, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü görevlileri Dr. Özlem Doğan, Hülya Ulusay ile Yetiştirme Tekniği Bölümü görevlisi Dr. Sunay Dağ konuşmacı olarak katıldı.20 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen eğitimde ilk olarak incir yetiştirmek için gerekli iklim ve toprak koşulları, dikim, gübreleme, budama ile hasat konuları ele alındı. İncirin verimini arttırıcı etmenlerden ‘ilekleme’ işlemlerinin detayları ile doğru hasat ve depolama yöntemlerine ayrı bir parantez açılan eğitimde katılımcılarından gelen tüm sorular yanıtlandı. Eğitimde ayrıca incir meyvesi, kök ve dallarında görülen hastalıklar, zararlı çeşitleri doğru mücadele, korunma yolları ile uygulanabilecek kültürel önlemler hakkında sunum yapıldı.Eğitimde ilk olarak söz alan Dr. Sunay Dağ incirin toprak, sulama ve gübreleme istekleri ile budanması konularında bilgiler aktardı. Düz arazilerde incirin 7x7 veya 8x8 sıra ile dikilmesi gerektiğini anlatan Dr. Sunay Dağ, kökler için 40-50 santimetre derinliğinde çukurların açılmasının yeterli olacağını kaydetti. İlk yıllarda kuraklık ve soğuktan etkilenmemesinin ağaç gelişimi için çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dağ, ilk yıl ‘açık vazo’ tabir edilen şekilde budama yapılmasını önererek, tepeden budama yapmak suretiyle yan dal gelişiminin teşvik edilmesi gerektiğini aktardı.
Dr. Doğan, “Dikim öncesi toprak analizi yapılmalı”
Konuşmacılardan Dr. Özlem Doğan ise toprak analizinin incir dikimi öncesinde yapılması gereken en önemli işlem olduğunu vurguladı. Bilimsel yaklaşımların tarımda çok önemli hale geldiğini belirten Dr. Doğan, “Dikim öncesi mutlaka toprak analizi yaptırılmalı, toprak şartları analize göre iyileştirilip, toprağın ihtiyacı olan mineraller ilave edilmelidir. Özellikle 1 veya 1,5 yıl dinlenmiş ahır gübresi kullanmak ağaçlarımızın gelişimi açısından çok önemlidir.” diye konuştu.
Başkan Çıralı, “1500 fidan önümüzdeki günlerde dağıtılacak”
Eğitime ilişkin değerlendirmede bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Kaya İnciri’ne coğrafi işaret tescil belgesi alarak bölgede incir yetiştiriciliği konusunda çok önemli bir adım attıklarını belirtti. Seydikemer ve Fethiye Ziraat Odası’nın desteğiyle bölgemizdeki ağaçlardan 1500 çelik alıp Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’ne teslim ettiklerini aktaran Başkan Çıralı, “Bu çeliklerden yetiştirilen fidanları önümüzdeki günlerde bölgemize getireceğiz. İncir fidanlarımızı dağıtarak bu değerli türün bölgemizde yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Yetiştirmenin yanında bu özel ürünün markalaşması ve tanıtılması konularına da özel özen gösteriyoruz. Bu aşamada üreticiler için incir dikiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili enstitümüzden destek istedik. Uzmanlarımız tarafından verilen bu eğitim, Fethiye Kaya İnciri fidanlarının en uygun şekilde dikimi, bakımı ve verimli hasadı için üreticilerimize ışık tutacaktır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.