
TURİSTİK BÖLGELERDE İNŞAAT YASAĞI
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2015/3 sayılı kararına göre 15 Mayıs'ta son bulması gereken inşaat faaliyetleri kararına rağmen turizm kenti Marmaris’te ve mahallelerinde inşaat sesleri yükselmeye devam ediyor.
B.16.0.YIG. 0.10.02.00 - 85775 sayılı İnşaat yasağı genelgesi kapsamında turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında inşaat yasağı uygulanıyor. İnşaat yasağı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlükleri tarafından yaz aylarında 15 ili kapsayan turistik bölgelerde uygulanıyor. Çeşme, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye gibi ilçeler de inşaat yasağı konusunda başı çekiyor. İnşaat Yasağının kapsamı ve zamanı her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu genelgesiyle belirleniyor ve işlemler valiliklerce uygulanıyor.
Ülkemizde, turizm sezonu olarak tanımlanan Mayıs - Ekim aylarında aktif olarak uygulanmak üzere yıl genelinde; turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olduğundan dolayı tamamen olmamakla beraber yılın belirli aylarında “inşaat yasağı” genelgesine rağmen Marmaris’te ve mahallelerinde inşaat sesleri yükselmeye devam ediyor. Daha önceki yıllarda otel rezervasyonlarının iptaline kadar ulaşmış olumsuzlukların ardından uygulamaya konulan İnşaat Yasağı'na ilişkin kurallara uyulmadığı gözlemleniyor.
ÇEVRE TEMİZLİĞİ İÇİN EK SÜRE VERİLDİ
Marmaris Belediyesi yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde , gerekli denetimlerin ve inşaat durdurma faaliyetlerinin yapıldığını, bazı inşaatlarda ek süre verildiğini ancak verilen sürenin de bu gün itibari ile bittiğini ve gereken işlemlerin yapılacağı bilgisi edinildi.
“EV SAHİPLİĞİMİZE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR”
İsmini vermek istemeyen bir işletme sahibi “Marmaris’in doğasıyla birleşen yapısını misafirlere tam manasıyla anlatamıyoruz, yapılan bu çalışma Türk turizmine ve Marmaris turizmine zarar veriyor. Bu neden kimsenin umurunda değil? Bu durum yasak şu an, peki nasıl hala devam edilebiliyor? Nerede zabıta, nerede belediye? Ben mal sahibiyim, istediğimi yaptırırım demek mümkün değil buradaki gürültü, kirlilik sadece bir kişiyi değil tüm Marmaris’imizi etkiliyor. Ev sahipliğimize gölge düşürüyor.” ifadelerini kullandı.
Peki, inşaat yasağına uymama cezası ne?
İl İdare Kanunu’nun 66. maddesine göre inşaat yasağına yasağa uymayanlar hakkında Kabahatlar Kanunu’nun “Emre aykırı davranış”ı düzenleyen 32. maddesine göre, 2016 yılı için 219 lira idari para cezası uygulanıyordu bu yıl güncellenen rakam 1.250 TL. TCK’nın 184. maddesindeki “İmar kirliliğine neden olma” suçunun cezası ise hapis 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına kadar da yolu var.
Ayrıca bu konuda görevini ihlal eden belediye yetkilileri ve köy muhtarları ile kamu görevlileri hakkında da yasal işlem yapılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.