ALİ ACAR’DAN BELDİBİ’NDEKİ MADEN GİRİŞİMİNE TEPKİ: “HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”

Marmaris’in Beldibi Mahallesi Kırbaşı Tepesi Mevkii’nde Datça Agrega Beton isimli bir firma tarafından mermer ocağı faaliyeti için ÇED süreci başlatıldı.

Mermer ocağı faaliyeti için başvuru yapılan bölge, Marmaris’ in içme suyunu sağlayan Atatürk Barajı’na ve Beldibi’ndeki yerleşim yerlerine çok yakın bir noktada. Proje sahasının bir bölümü tarım alanı. Proje sahasına yaklaşık 6-7 kilometre mesafede tarım arazileri bulunuyor ve tarımsal faaliyet gerçekleşiyor. Proje sahası içinde zeytin ağaçları var. Sahanın arazi vasfı ise orman.
2021 yılında çıkan ve 10 gün boyunca söndürülemeyen büyük orman yangınında Marmaris’te 13 bin 650 hektar kızılçam orman alanı zarar görmüştü. Marmaris bu acının yaralarını saramazken şimdi de zümrüt yeşili Beldibi’ndeki ormanlık alan maden tehdidiyle karşı karşıya.
Bir basın mensubu, Marmaris kamuoyunda büyük tepki uyandıran bu gelişmeyi , Marmaris Ortaokulu’nda düzenlenen kermese katılan İyi Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Ali Acar’a sordu. Ali Acar’ın Marmaris’te belediye başkanlığı yaptığı dönemde, Marmaris Belediyesi Osmaniye’de açılmak istenen manganez maden ocağına karşı yasal mücadele başlatmıştı. Marmaris halkının da büyük destekleriyle bu mücadele kazanılmış, maden izinleri iptal edilmişti.
Ali Acar, açıklamasında bu sürece işaret etti. Ali Acar “ 1980’ li yıllardan sonra, Turizm Teşvik Kanunu’nun rahmetli Turgut Özal döneminde hayata geçirilmesiyle Marmaris, 11 turizm bölgesinden biri olarak tescil edilmiş. Bu coğrafyaya verilmiş çok özel tanımlamadır. Bu demek ki bu turizm bölgesinde turizmle ters düşecek her türlü imalat, faaliyet ve yatırımların önüne geçmek gerekir. Hatırlarsınız bizim görev dönemimizde Osmaniye Bölgesi’nde 47 maden arama izni verildi. Bu maden izinlerine karşı mücadelenin lokomotifi Marmaris Belediyesi oldu. Duyarlı sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ettik, maden izninin iptaliyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne dava açıldı ve hepsini iptal ettirdik. Çünkü Osmaniye ve çevresi dünyada en yoğun ve kaliteli çam balının üretildiği yerdir. Buraya maden ocağı açılması demek burada çam balı üretiminin bitmesi demek. Halkımızın duyarlılığı Marmarisliler’ in ve köylülerin direnişiyle biz bunu bölgenin lehine sonuçlandırdık” dedi.
Ali Acar, Marmaris’in Beldibi Mahallesi’ndeki ormanlık alanda mermer ocağı açılmasıyla ilgili ÇED başvurusuna tepki göstererek şöyle konuştu:” Maden başvusu yapılan alan içme suyu barajının çok yakınında, aynı zamanda yerleşim bölgesine çok yakın bölgede. Mermer ocağı faaliyetine izin verilmesi, bölgeyi katletmekten başka bir şey değildir. Yani bu bölgenin, coğrafyanın, doğal zenginliklerin rant uğruna peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Bu işlerin ardında kimlerin olduğunu şimdi bilmiyoruz. Hepsini takip edeceğiz, hepsini bir bir afişe edeceğiz. Ölümlü dünyada para kazanmak adına bu kadar rant, bu kadar ihtiras, bu kadar doyumsuz anlayışı kabul edemiyoruz. Bunlara karşı her türlü gereken mücadeleyi vereceğiz. Doğamızı kimselere kaptırmayacağız” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Siyaset Haberleri