FETHİYE KAYA İNCİRİ 200 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınarak Aydın İncir Araştırma Enstitüsünde üretilen 1500 Fethiye Kaya İnciri fidanından 200’ü toprakla buluştu.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da fidan diktiği uygulama bahçesinde katılımcılara seslen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye Kaya İnciri’ni ekonomiye kazandırmak, üretimini ve bilinirliğini arttırarak halkımıza yeni bir gelir kapısı açmak için 2019 yılında çıktığımız yolculuğun bu aşamasında böyle bahçelerin oluştuğunu görmek bizleri çok mutlu ediyor.” dedi.

Fethiye Kaya İnciri’ne FTSO’nun 2019 yılında başladığı girişimler sonucu 11 Ağustos 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Fethiye ve Seydikemer Ziraat odalarının desteğiyle Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından geçen yıl bölgedeki incir ağaçlarından alınan çeliklerden üretilen 1500 fidandan 1300’ü incir bahçesi kurmak isteyen vatandaşlara dağıtıldı.

Coğrafi işaretli ürünleri desteklemek isteyen Fethiye Belediyesi ise Fethiye Ata Tarımsal ve Likya Fethiye Kadın Girişimi kooperatifleriyle işbirliği halinde ‘Bizim Bahçeler Kuruluyor’ projesi başlattı. Proje kapsamında Kayaköy Mahallesi Karakeçililer mevkiindeki 8,5 dönümlük arazi üzerine kurulan Fethiye Kaya İnciri Uygulama Bahçesi’ne 200 Fethiye Kaya İnciri fidanı dikildi.

Dikim törenine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Fethiye Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, Likya Fethiye Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca ile Kayaköy sakinleri katıldı. Fethiye Belediye Bandosu eşliğinde 200 fidan toprakla buluşturulurken, tören minik öğrencilerin de katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu. Başkan Çıralı ve Başkan Yardımcısı Kemal Hıra da bahçeye 2 incir fidanı dikti.

Çiğdem Karaca, “Bina dikmek yerine, fidan diktik”

Coğrafi işaret tescili alınmasında ve diğer tüm faaliyetlerinde verdiği desteklerden dolayı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederek tören konuşmasına başlayan Likya Fethiye Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca, 200 fidanı toprakla buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. “İncir ağaçları kurusa da villa yapsak” şeklinde temennide bulunanların aksine kendilerinin Kayaköy’e fidan dikmeyi tercih ettiğini anlatan Karaca, bina dikmek yerine fidan dikmenin öneminin gelecekte çok daha net anlaşılacağını söyledi.

Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal da bahçenin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 2022 yılı içi üretilen 1500 fidandan 200’ünün bu bahçede büyüyeceğini anlatan Ünal, Kayaköy Mahallesi’nde oluşturulan zeytin ve nohut bahçelerinin de bölgeye hayırlı olmasını diledi.

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise verimli toprakların üretim dışında amaçlarla kullanılmasının büyük yanılgı olduğunu vurguladı. Üretimin durmasıyla birlikte sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın aç kalacağını vurgulayan Karayiğit, “Betonun yenmediğini anladığımızda hepimiz için geç olacak” diye konuştu.

Başkan Çıralı, “Bahçelerin oluştuğunu görmek büyük mutluluk”

Fethiye Kaya İnciri’ni ekonomiye kazandırmak, üretimini ve bilinirliğini arttırarak halka yeni bir gelir kapısı açmak için 2019 yılında çıkılan yolculuğun sonunda büyük bahçelerin oluştuğunu görmekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden FTSO Yönetim kurulu Başkanı Osman Çıralı ise “Fethiyemiz eşsiz doğal güzellikleriyle turizmde bir marka şehir. Yıllardır denizimiz, doğamız ve tarihimiz, bize bu topraklarda iş ve aş imkanı sundu. Bölgemiz turizmde hızla ilerlerken, maalesef bereketli topraklarımızda yetişen birbirinden lezzetli ve değerli tarımsal ürünlerimiz ile kültürel zenginliklerimiz geri planda kaldı. Neyse ki bu durum son yıllarda sevindirici bir şekilde değişiyor. Bölgemizde turizm artık, doğal güzelliklerimizin yanı sıra tarımsal ürünlerimiz, kültürümüz, yemeklerimiz ve el sanatlarımızla birlikte bir bütün olarak değerlendiriliyor. Bölgemize gelen misafirlerimiz, yöresel lezzetlerimizi tatmak, kültürümüzü tanımak, hatta buraya özgü bir hediye ile dönmek istiyor. Biz de Belediyemiz, muhtarlarımız, Ziraat Odalarımız ve kooperatiflerimizle birlikte bu talebe yanıt verecek çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Bir taraftan değerlere sahip çıkıp korurken diğer taraftan da tatilcilere bu topraklara özgü, yerel ellerde şekillenmiş ürünleri sunabilmek için işbirliği yaptıklarını anlatan Başkan Çıralı, “Odamız ve belediyemiz Seydiler Kilimi, Fethiye Kaya İnciri, Fethiye Tahini, Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı’nın coğrafi işaret tescillerini alarak, markalaşmalarına öncü oldu. İkinci adımımız ise üretimi arttırmak için çalışmalar yapmaktı. Fethiye Belediyesi'ne ait alanları, tarım alanına dönüştüren 'Bizim Bahçe' örnek bir proje. Kaya incirinin yanı sıra kaya nohudu ve yine bölge için önemli bir ürün olan zeytinimizin üretimi için örnek bahçelerin hayata geçirilmesi de Fethiyemiz için önemli bir kazanç. Tüm bu çalışmalarda emeği geçen başta kooperatiflerimiz olmak üzere Belediyemiz, Fethiye ve Seydikemer ziraat odalarımız tüm kurum ve kuruluş yetkilileri ile tarıma ve kültüre gönül verip destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve bereketli olsun.” dedi.

Başkan Alim Karaca “Belediyeye ait 180 dönüm araziyi ekonomiye kazandırıyoruz.”Fethiye’de belediyeye ait 180 dönüm araziyi ekime ve dikime tahsis ederek ekonomiye kazandırmak için yola çıktıklarını kaydeden Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise şunları söyledi;

“Ziraatla uğraşan bir belediye başkanı olarak ‘Tarımı nasıl geliştirebiliriz’ diye çalışmalar yaptık. Bizim Bahçe’de kurumların birlikteliği ile yapılan önemli bir proje. Birlikte çalışmalar nasıl sonuçlar çıkartıyor, buna örnek. Biz bu birlikteliği ve çalışmayı sadece Fethiye’ye değil, tüm Türkiye’ye ilan etmek istiyoruz. Bu atıl arazileri tarımsal üretime dönüştürmek istiyoruz. Bugün Kaya incirinin yanı sıra nohut ve zeytin dikimi gerçekleştireceğiz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın da dediği gibi bölgemiz bir turizm memleketi. Seydikemer’in ayrılması ile tarım o bölgede kaldı, Fethiye’nin yüzde 75’i ise turizmle iştigal ediyor. Ancak Rusya ve Ukrayna savaşı bizleri bir kez daha gösterdi ki sırtımızı sadece turizme dayamak yeterli değil. Biz Odalar ve tüm paydaşlarla her hizmette el ele yürüyoruz. Fethiye’nin 41 mahallesine güzel hizmetler vermeye devam ediyoruz.”

Törenin ardından katılımcılar yine Kayaköy’de oluşturulan Zeytin ve nohut uygulama bahçelerini ziyaret etti. Başkan Karaca ve Başkan Çıralı zeytin bahçesinde kısa bir gezinti ve inceleme yaptıktan sonra nohut uygulama bahçesine tohum serpti. Nohut bahçesinde traktörle araziye giren Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit pulluk yardımıyla serpilen tohumları toprağa karıştırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri