Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Mete Ay ve Meclis Üyesi Can Cüceoğlu, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği’ni ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Günay Solak, Sekreter Üye Hatice Zeylan Taşkıran, Sayman Üye Görkem Karadon ve Yönetim Kurulu Üyesi Suphi Demiray ile görüştü. Başkan Çıralı görüşmede Fethiye’nin turistik ve doğal güzelliklerinin korunması konusunda çok hassas olduklarını belirterek, yürüttükleri faaliyetlerde tüm sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Görüşme Paspatur Mevkii’ndeki Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği binasında 20 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Samimi bir ortamda gerçekleştirilen görüşmede FTSO ve Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği’nin projeleri ile faaliyetlerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Fethiye’nin mimari alt yapısı ve kaçak yapıların da gündeme geldiği görüşmede, kurumlar arası diyaloğun arttırılarak sorunların üzerine daha etkin gidilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Günay Solak, Fethiye’nin Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerdeki benzer uygulamalarda olduğu gibi özel çevre koruma bölgesinde yer aldığını söyledi. Başkan Solak, hazırlanan mimari projelerde yönetmeliklerden kaynaklı olarak gösterilemeyen özellikle açık alan yasam alanları ve şehrimizin bir gerçeği olan çatı arası kullanımına yönelik alanların, yapı kullanım belgesi sonrası elde edilmeye çalışıldığını kaydetti. Yönetmeliklerde şehrin yaşam gerçekleriyle çelişen kısıtlamalardan dolayı ihtiyaçlara cevap verilemediğini aktaran Başkan Solak, bu nedenle insanların yapı kullanım belgesi aldıktan sonra tekrar inşaat çalışmalarına başlayarak yaşam alanlarını genişletme çabasına girdiklerini vurguladı. Bu durumun eklentilerle bozulmuş bina siluetleri oluşturmaya başladığını anlatan Başkan Solak “Yasa ve yönetmeliklerimizi şehrimize adapte edecek şekilde düzenlenmesi için tüm odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir kamuoyu oluşturup gerekli düzeltmeleri yapmayı ilgili idarelere yaptırma baskısını oluşturmak zorundayız.” diye konuştu.Yüksek katlı binaların yapılamamasının olumlu, ancak yapı kullanım belgesi alan binalarda tekrar inşaat çalışmasına girişilmesinin sorun teşkil ettiğini belirten Solak, bunun yanında son dönemde hiçbir belgesi bulunmayan yapıların da hızla çoğaldığını sözlerine ekledi.
Başkan Çıralı, “Turistik ve doğal güzelliklerin korunması konusunda çok hassasız”
Fethiye’de yaşanan sorunların önüne geçmek için yoğun çalışma yürüttüklerini belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise özellikle ilçenin turistik ve doğal güzelliklerinin korunması konusunda çok hassas olduklarını söyledi. Mimari kuralları hiçe sayan zincir marketlerin mahalle aralarındaki ticari olmayan alanlarda bina ve çevresindeki tüm araziyi kaplayarak gerçekleştirdikleri yapılaşmaya karşı, çalışma yürütmeye devam ettiklerini anlatan Başkan Çıralı, yerel işletmelerin korunması amacıyla yürütülen bu faaliyetlere Mimarlar Odası’nın da desteğini istedi.Görüşmede FTSO tarafından fizibilite çalışması yürütülen çok amaçlı kongre merkezi projesi de gündeme geldi. Fethiye’de inşa edilecek kongre merkezinin turizme ve ilçeye faydalarını araştırmak üzere bilimsel bir çalışma başlattıklarını aktaran Başkan Çıralı, “Debboy Mevkii’nde inşa edilmek üzere Mimarlar Odası Fethiye temsilciliği tarafından daha önce mimari çizimleri yapılan çok amaçlı kongre merkezi projesi olduğunu biliyoruz. İçerisinde kongre merkezi, düğün salonu, kapalı ve açık yüzme havuzu ile otel odaları barındıran kompleks bir proje. Büyük bir yatırım ancak ilçemizin ihtiyaçları doğrultusunda Oda olarak böyle bir projeyi gerçekleştirme noktasında adım atabiliriz. Bu konuda Yönetim Kurulu Başkanımız Günay Solak’tan bize 3 boyutlu bir sunum yapmasını rica ettik. Kendileri de olumlu karşıladılar. Önümüzdeki günlerde bu konuda sevindirici gelişmeler olabilir.” dedi.