Açan çiçekler yanan alanları renklendirdi

Üç ay önce meydana gelen büyük orman yangını sonrası kısmen zarar gören kızılçam ağaç dipleri ve yerleşim yerlerine yakın alanlarda yeşillenen bitkiler büyümeye devam ederken yağmurlar sonrası çiçekler açtığı da görüldü.

Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkiinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13,15 sıralarında yangın çıktı. Yangın kuru otların tutuşması ve şiddetli rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Osmaniye ve Turunç mahallesindeki ormanlık alanlarda kozalakların patlayıp, fırlamasıyla yangın büyüdü. Havadan ve karadan gece -gündüz söndürme çalışmasıyla yangın söndürüldü. 9 gün süren yangında yaklaşık 13 bin 650 hektar alan zarar gördü. Soğutma çalışmaları ardından Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı ihale ile yanan alanların temizlenmesi için harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzmanları yanan alanlarda inceleme yaparak kesilecek 7 bin 500 hektar alanı belirledi. 7 şehirden gelen kesim işçileri kısmen zarar gören ağaçların kesimine başladı. 90 günde bin 500 hektar alanda ağaç kesimi ve temizleme yapıldı. Aradan geçen 90 gün süre içinde yüksek tepe ile yerleşim yerlerine yakın alanlarda kısmen zarar görmüş ağaç diplerinde bitkiler çıkarak kısa sürede büyümeye başladı. Yeşil bitki örtüsünü fark eden Marmarisliler fotoğraf ve video çekerek “ Küllerinden doğmaya devam ediyor” yorumu yaptı.

Yüksek tepelerde aralıklı yağmurlar yeşil bitki örtüsü yanı sıra çiçeklerin de çıkmasına vesile oldu. Griye dönen topraktan “Siklamen” ve “Güz çiğdemi” çiçekleri açtı. Orman açıkları ve kayalık alanlarda sıkça görünen yumrulu bitki türleri arasında yer alan “Siklamen” Marmaris halkı tarafından “Tavşankulağı” olarak adlandırılır. 50 ile 1500 metre yüksekliklerde yetişen çiçekler görenleri mutlu etti.

300 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Yanan alanlarda doğa kendini yenilerken Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer, Menteşe, Yatağan, Milas ve Datça ilçelerinde Temmuz ve Ağustos aylarında çıkan orman yangınlarında 52 bin hektar alan zarar gördü. Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında yarın Muğla ve 9 ilçesinde yaklaşık 300 bin sığla, keçiboynuzu, dut, mavi selvi, kara selvi, defne, erguvan, yalancı akasya, kızılçam gibi fidanlar toprakla buluşacak. Yılsonuna kadar Muğla ve 9 ilçesinde yaklaşık 27 milyon 815 fidan dikmeyi planlandığı bildirildi.

İKİ ŞEHİDİN İSMİ HATIRA ORMANINDA YAŞATILACAK

Marmaris’in İçmeler Mahallesi’nde 27 Haziran günü başlayan orman yangınını söndürürken yaşamını kaybeden orman işçisi Görkem Hasdemir ile 29 Temmuz ‘da Armutalan Mahallesi’nde yangına müdahale eden ekiplere gönüllü olarak su taşırken yaşamını yitiren Şahin Akdemir’in hatırasını yaşatmak için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, “11 Temmuz Milli Ağaç Günü” fidan dikme töreni tertipledi. Yarın saat 14.00’de başlayacak olan tören öncesi İçmeler Mahallesi’nde 100 hektarlık alanda gradoni tipi teras yapıldı. Alt ve üst toprak işlemesi, fidan dikim noktası belirleme çalışması tamamlandı. Hatıra ormanında vatandaşların katılımıyla 50 bin fidan toprakla buluşacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CANLI BAĞLANTI İLE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Ağaçlandırma Günü için törene Ankara'dan katılacağı, Muğla'dan ise Bodrum Güvercinlik ve Marmaris İçmeler Mahallesi’nde fidan dikim törenine canlı görüntülü bağlantı yapılacağı öğrenildi. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, “Fidanlıklarımızda yetiştirdiğimiz fidanlar toprakla buluşacak. Törene 7'den 77'ye herkesim Milli Ağaçlandırma Günü’ne katılmalarını bekliyoruz. Fidan dikmek isteyen bütün vatandaşlarımız ilçelerdeki birimlerimizi arayarak kendilerine yardımcı olunacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri