AKADEMİSYEN ÇATLI’DAN İLK TÜRK KADIN HÜKÜMDARI ‘TOMRİS HAN’ KİTABI

İstanbul Aydın üniversitesinde öğretim üyesi olan Sosyoloji ve Antropoloji bilimleri uzmanı Doçent Doktor Gökçen Çatlı üçüncü kitabı ‘Tomris Han Asil Kan’ ı 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde çıkardı.

‘Babam Çatlı’ ve ‘Çatlı Reis ‘isimli kitapların yanı sıra birçok akademik makale ve bilimsel yayının da yazarı olan Gökçen Çatlı yeni kitabı ile ilgili ‘kendi ruhumdan da birçok şey kattım‘ dedi.

1996 yılında Susurluk kazasında vefat eden Abdullah Çatlı’nın iki kızından biri Akademisyen Doçent Dr. Gökçen Çatlı, hayatını eğitim ve araştırmaya adamış bir öğretim üyesidir. Babasının birçok kurgunun içinde başrol oynamasının ardından onu anlatan kitapları kaleme almasının ardından ilk kadın hükümdarlardan olan Tomris Han’ın hayatını yazdığı ‘Tomris Han Asıl Kan’ kitabı ile ilgili konuştu.

Neden bu kitap diye sormamıza karşılık “ Kadim Türklerde kadın kutsaldır, değerlidir. Kah hanenin kah milletin kah vatanın savunucusudur. Ve çok önemli kadın kahramanlarımızın olduğunu hatırlatmak üzere Tomris Han Asil Kan’ı yazmaya karar verdim. Tomris Hatun, Türklerin ilk kadın hükümdarıdır ve bilinen o ki dünyanın ikinci kadın hükümdarıdır. Bundan daha önemli ne olabilir?!”

‘Kadim Türk kültürünü Tomris Han üzerinden anlattım’

Doçent Doktor Gökçen Çatlı “Babam ile yaşadığımız hayattan pratikte bizzat deneyimleyerek öğrendiklerim ile akademik hayatımdaki teorik bilgiler farklı gibi görünse de hepsi benim bir parçam ve beni ben yapan unsurlardır. Ben Hem Babam Çatlı, hem Çatlı Reis, hem de Tomris Han Asil Kan’ı, tüm bu yaşanmışlıklarla kaleme aldım. Ve Tomris Han kitabımı yazarken onun tüm hayatına odaklandım. Cesareti, kadın oluşu, anneliği, cengaverliği, vatan aşkı, töre inancı, Kut’a sahip olması, asil kandan gelmesi… Ve kadim Türk kültürünü, Tomris Han’ın hayatı üzerinden anlattım.” dedi.

‘Babamın kızı olmak sorumluluklarımı daha bilinçli hale getirdi’

Doç. Dr. Gökçen Çatlı babası ile ilgili sorularda ‘’ toplumumuzda erkek evlatlara ezber gereği daha çok görev düşüyor ve ailevi ile toplumsal beklentiler, erkekler üzerinden işlevsellik kazanıyor. Kız evlatlara ise yine bir ezber gereği fazla misyon yüklenmiyor. Benim yetiştirilme biçimimde babam ve annem, bu ezberleri bozdular. Zorlu şartlar gereği mücadeleyi hep birlikte verdik. Bu da beni sorumluluklarımı üstlenen bir donanıma sahip olmamı sağladı diye düşünüyorum. O yüzden ben babamdan öğrendiklerime, eğitim ile katkı sağlayarak olayların gölgesinde kalmayarak ilerlemeye gayret ettim. Küreselleşen dünyada birçoğumuzun birçok statüsü var ve hepsini bir dengede tutmak zor olabilir. Ama kişi kendini merkeze alıp, diğer tüm hayat tecrübelerini “bütünü oluşturan parçalar” olarak görürse, dengeli bir kişilik sağlar diye inanıyorum. Abdullah Çatlı’nın kızı, Abdullah Yiğit’in annesi, akademisyen, yazar gibi statülerin merkezinde Gökçen Çatlı var diyelim. Ben milliyetçi muhafazakar bir camiada yetiştim. Ezber bilgiyle bu tür yapılanmaların sorgulamaya kapalı olduğu düşünülür. Bilakis! Babam hayatta iken de onunla sürekli bireysel ve toplumsal konular, kadının toplumdaki yeri ile ilgili sohbetler eder, görüşlerini alırdım. Babamın entelektüel bilgisi kelimelerle ifade edilemeyecek kadar donanımlıydı. Kardeşim Selcen ile benim de donanımlı yetişmemiz ve iyi eğitim almamız için üzerimize düştüğünü söyleyebilirim. Babamın vefatında ben 19 yaşında bir genç kızdım, onun ölümü ile ilgili tek taraflı karalama kampanyalarına karşı tek başıma savaştım. O zamanlar sosyal medya yoktu ya da televizyon kanalları bu kadar geniş değildi ama ben yine de sesimi duyurmak için cesaretle hareket ettim. Bakınız cesaretin cinsiyeti olmaz.’’ şeklinde konuşarak 26 yıl öncesine baktığında mücadelesinin ne kadar doğru olduğunu belirtti.

‘Tomris Han’ı kendi duygularımı da ekleyerek yazdım’

Akademisyen ve Yazar Doçent.Dr.Gökçen Çatlı son kitabı Tomris Han ile ilgili ‘’ Uzun süren araştırmalarım sonucu İlk kadın hükümdarlardan olan Tomris Han’ı yazdım. Tabii kitap yazarken bir yazarlar yazdığımız yazının psikolojik alt yapısında kendi duygularımızı da ekleriz. Kitabın başında da belirttim bu kitap gerçeklere dayalı akademik bilgiler ile kaleme alınmış tarihi bir roman. Araştırmalarda bilgilere bazı boşluklar elbette oluyor. Hani bu o boşluklarda ben kurgular yaptım gerçeği yansıtabilecek, gerçeğe güçlü indirebilecek kurgular. O kurguları yapıyorken ki de kendimi düşünerekten, babamla birlikte yaşadığımız hayattan da esinlendim. Çünkü tekrar ediyorum her yazar alt benliğinde yazıya bir şeyi döküyorken kendi yaşanmışlıklarından da katar. Mesela Tomris Han’ı yazarken o kadar gönülden yazdım ki o kadar çok sevdim ki Tomris’in mücadelesini, bir kere Türk tarihindeki ilk hükümdar olması, ilkleri yapmak onu unutulmaz yapar.’ dedi.

‘Türk kültüründe kadının önemini tekrar ön plana çıkarmalıyız’

Tomris Han kitabının yazarı Doçent Dr. Gökçen Çatlı’’ ülkemizde ve dünyamızda kadın hükümdarlar adlarından hep söz ettirdiler. Ve bizim şu dönemde özellikle Türk kültüründe dişil doğurganlığı, dişil yapıcılığa çok ihtiyacımız var. Bize ait olmayan kültürlere değil aslımıza ait kültürel unsurlar ile ilerlememiz gerekiyor. Muhakkak her kültürün kadını kutsaldır ancak bizim kültürümüzün çok geniş ve şanslı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu kitabı çok severek yazdım ‘’ diyerek devamının geleceğinin müjdesini verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri