ANADOLU LEOPARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER
NESLİ TÜKENDİ Mİ? ANADOLU LEOPARI NEREDE YAŞIYOR?
Anadolu Leoparının diğer adı Anadolu Parsıdır. Bu adı almasının sebebi Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran Parsının Anadolu'da yaşayan bir türü olmasıdır.
Anadolu Leoparının boyu iki metre civarındadır. Ağırlığı dişilerde otuz beş ve elli kilogram, erkeklerde kırk beş ve yetmiş kilogram aralığındadır. Ömürleri yaklaşık olarak yirmi yıldır. Çok çevik bir tür olan Anadolu Leoparı etoburdur. Çoğunlukla geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar ile beslenir. Anadolu Leoparı, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde çoğunlukla ormanlık ve dağlık alanlarda yaşar. Gürcistan, Ermenistan, İran, Afganistan, Kafkaslar ve Arabistan’da da yaşadığı tespit edilmiştir. Çatalhöyük’te yer alan duvar resimleri arasında Anadolu Leoparının da tasvirinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu sayede coğrafyamızda binlerce yıldır yaşadığı düşünülmektedir. Türkiye’de daha önce Siirt’te, Diyarbakır’da, Tunceli’de ve İzmir’de yaşadığı belgelenmiştir.
Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Leoparı 2 ayrı bölgede fotokapanlar aracılığı ile yeniden görüntülendi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter'daki hesabından, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı'nın fotokapana yansıyan görüntülerini paylaşarak, "Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun" açıklamasında bulundu
Neslinin tükendiği düşünülen Anadolu Leoparının fotokapanlar sayesinde tekrar görüntülenmesi üzerine Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi görevlileri TÜBİTAK desteğiyle Pars Araştırma ve İzleme Protokolü’nü imzalamıştır.
Editör : Neslişah Öznur Yurttaş
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Twitter postu
https://twitter.com/VahitKirisci/status/1618524200230350848?fbclid=IwAR12oK2CQBE0N2_zwxYgUb_ElKhiAPnXrWCE9e73-93P2mRhJ9IHw6bWLdQ