Baharın gelmesiyle, "ters laleler " görücüye çıktı

Ters Laleleri Koparan yandı 244 bin 315 lira gibi yüksek bir para cezası var.

Halk arasında "Ağlayan gelin" veya "Hüzün çiçeği" olarak bilinen ters laleler, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dağlarında yetişen ters lale, yılın sadece 20 günü yaşıyor. Çiçeklerin açması ile birlikte fotoğraf tutkunlarını da bölgeye çekiyor.
Özelikle Van Çarpanak adasında yoğun bir şekilde bulunan ters laleler aynı ada da bulunan binlerce martı ile ve martı yuvaları ile dikkat çekiyor. Ada da tarihi yapılar da ayrı bir güzellik katıyor.
Adaya gezmeye gelen vatandaşların da gerek ters laleler ve martı yuvalarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ancak bazı ziyaretçilerin, yanlarında getirdikleri yiyecek ve içeceklerin atıklarını doğaya bırakmaları, çiçeklere ve martı yuvalarına zarar vermeleri, bu hassas ekosistemi tehdit etmektedir.

Birbirine uyumlu bir şekilde doğanın kucağında yaşayan çok değerli bir bitki olan ters lale ile binlerce martının yuvası haline gelen ada da etrafa zarar verilmemesi için çaba gösterilse de bazı vatandaşların da çiçeklere ve martı yuvalarına zarar verdiği gözlerden kaçmıyor yanlarında getirdikleri yiyecek içecek çöplerini sağa sola bıraktıkları gözleniyor.

Özellikle ilkbahar mevsiminde ziyaret edilmesi önerilen ada da birçok doğal güzellik sizleri beklemektedir. Çarpanak Adası Van gölü üzerinde bulunmakta olan dört adadan birisidir.
Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan bitki 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişiyor. Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hüznün sembolü olarak biliniyor.

Çiçek açma dönemi: Ters lale yılda sadece Mart - Mayıs ayları arasında bir kere çiçek açmaktadır. Çiçeklerin, ömürleri oldukça kısadır. Ayrıca çiçekleri dallarından kesildiğinde kısa sürede solmaktadır. Dikim zamanı: Eylül-Ekim ayları arasıdır.

Bu endemik çiçeklerin korunması için bölgedeki çiftçiler, tohumlarını yayarak neslinin devamını sağlamaya çalışıyor. Ters lalelere zarar vermek veya koparmak, 244 bin 315 lira gibi yüksek bir ceza ile sonuçlanabiliyor.

Bir uyarıda çevreciler den.Nisan -Haziran ayında martıların yumurtlama dönemi.
Martılara ve yuvalara zarar vermeyin. Bilinçsiz ziyaretler ve gürültü kirliliği de martılara zarar veriyor. Doğa ve çevre örgütleri de uyarılar yaparak buna dikkat çekiyorlar. Yavrulama dönemi adaya ziyaret yasaklansın diyorlar.


Haber: Cemal Köyük

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri