‘’Önemli olan halkın yararına göre düzenlenmiş projeler’’
Programda, Selimiye ve Bozburun yarımadasında marinalar ve sit alanı derecelerinin düşürülen alanlar ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren başkan Ünlü ‘’Marmaris’in olması gerektiği gibi büyümesinden yanayız. Yani, kamu menfaatini gözeterek, vatandaşın lehine olacak şekilde büyüme ve yapılaşma bizim arzu ettiğimiz bir şeydir. Yatırımın gelmesi, kanununa ve vicdanına uygun şekilde olması, istediğimiz bir şeydir. Ancak sadece paraya odaklı, şirketlere ve sermayeye dayalı, halkı unutan yatırımlar ya da yapılaşmalar, bizim kabul edebileceğimiz şeyler değildir. Bu konuda halkın yanında mücadelemizi her zaman vermeye devam edeceğiz. Son günlerde takip ettiğimiz birkaç gelişme var, özellikle kırsal mahallelerimizde, Bozburun ve Selimiye bölgelerinde ortaya çıkan yeni gelişmeler bizi endişelendirmektedir’’ dedi.
Marjinal tarım alanına çekek yeri projesine Acar Ünlü’den tepki
Bozburun Mahallesinde bulunan Marjinal tarım alanına çekek yeri ve yapımı planlanan 177 teknelik marina hakkında konuşan Başkan Ünlü ‘’ Bozburun ‘da bulunan 324 Ada 8 Parsel ‘de tekne imalat ve çekek yeri ile ilgili bir durum söz konusu. Şöyle açıklayayım: Bu alanda yapılmak istenen değişiklik, aslında tarım alanı olarak planlanmış bir yerin, ek imar ve çekek yerine dönüştürülmesidir. Ancak bu durumla ilgili biz itirazda bulunduk. Marjinal tarım alanı olarak belirlenen bu yerin imar planının değiştirilerek, tekne imalatı ve çekek yeri yapılmak istenmesi, bizce doğru bir yaklaşım değil. Ayrıca, mevcut imar planında burası zaten 25 binlik planda tarım alanı olarak yer alıyor. Bu süreçle ilgili olarak biz, imar planının durdurulması için dava açtık ve dava süreci devam ediyor. Üretimin bu kadar azaldığı, alanların daraldığı bir dönemde, bu tür alanların farklı bir amaca dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Bozburun’daki 324 Ada 8 Parsel ‘deki imar plan değişikliği ile ilgili olarak, Marmaris halkı adına tavrımız nettir ve bu konuda mücadelemiz devam edecektir. Bozburun’da, 177 yat kapasitesine sahip bir marina yapılması planlanıyor. Bu alan, birinci derece doğal SİT alanı iken, nitelikli doğal koruma alanına dönüştürülmüş ve eski adıyla ikinci derece SİT alanına indirilmiş. Bu, başka sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin, burada altyapı sorunları var. Bu tekneler, su ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Pis suyu nereye verecekler? Biz, vatandaşlarımızın pis suyunu bile çekemiyoruz, peki 177 yeni evin pis suyu nasıl yönetilecek? Bu marina, mevcut altyapı problemlerini çözmeden yapılmak isteniyor. Ayrıca, alan MUÇEV tarafından Asya Marina Turizm İşletmeciliği ne ön izin verilmiş. Bu durum da bizim için endişe verici. Öncelikle, Bozburun’daki vatandaşların yıllardır beklediği altyapı sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızın bu temel ihtiyaçlarını karşılamadan, büyük projelere yönelmek doğru değil’’ sözleri ile tüm süreç hakkında takipte kaldıklarını belirtti.
‘’Önce kamunun sorunlarını çözelim, ardından yatırım yaparak burada yaşayan halkı rahatlatacak projelere destek verelim’’
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü Selimiye mahallesinde yapılması planlanan Marina İnşaatı ile ilgili ‘’ Selimiye Marina’nın yapılması planlanan yerle ilgili birkaç önemli konuya değinmek istiyorum. Marinanın yapılmak istendiği alan, Selimiye’nin merkezine oldukça yakın bir yer ve şu anda MUÇEV tarafından işletilen alanda yapılmak isteniyor. Aslında burası, doğal karakterinin korunması gereken bir alan; bu bölge, Pasedonya Çayı gibi doğal yapılarıyla yoğun bir alan. Selimiye zaten doğal bir liman özelliği taşıyor, bu nedenle burada henüz çözülmemiş sorunlar varken, yeni sorunlar yaratacak bir yapılaşma yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Öncelikle, buradaki sorunlar çözülmeden yeni bir yapılaşma yapılması doğru değil. Şu anda Selimiye halkı, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Örneğin, teknelerinin bağlanacağı yer yok, bazı vatandaşlar teknelerini ağaca bağlamak zorunda kalıyor. Hatta bazıları, kaçak yapılar nedeniyle cezaevine giriyor. Bu durumda, bu insanların öncelikli olarak burada mevcut imar sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Çünkü imar sorunu çözülmeden, altyapı sorunları, su, kanalizasyon gibi problemler çözülmeden marina yapılması, bizim açımızdan sürdürülebilir bir çözüm değil. Biz burada marina yaparken, diğer tarafta bu insanların pis suyu olacak, yolları yok. Bir yanda milyonluk yatları getireceğiz, diğer yanda ise vidanjörle pis su çekeceğiz. Bu büyük bir çelişki. Ayrıca, bu doğal liman özelliğini kaybederse, burası sıradan bir Anadolu köyünden farksız hale gelir. Denizin bu alana vereceği zarar, burada doğal yapının ortadan kalkmasına sebep olabilir. Bizim karşı olduğumuz nokta şu: Önce kamu menfaatini gözetelim, vatandaşın işini çözelim. Eğer bu yapılabiliyorsa, eğer bu irade varsa, bu güç varsa, o zaman bunu yapalım. Ancak "Ben buraya marina yapıyorum" diyen bir irade, burada neyin yapılmak istendiğini gerçekten anlamıyor demektir. Selimiye’de yarın firma tarafından bir bilgilendirme toplantısı yapılacak. Ben de oraya katılacağım ve neler yapılacağı konusunda bilgi almak istiyorum. Çünkü biz bu projenin doğru olduğunu düşünmüyoruz. Buradaki alanın büyüklüğü, kapasitesi ve yeri ile ilgili ciddi şüphelerimiz var. Ancak, şunu açıkça belirtmek isterim ki; biz vicdanlı, kanuna uygun ve doğru kapasitedeki her türlü projeye açığız. Marmaris turizminin gelişmesine yönelik projelerin yanındayız. Fakat adrese teslim, sadece menfaat gözetilerek yapılan ve kamu yararını göz ardı eden projelere karşıyız. Kamu sorunları hala çözülmeden, yeni sorunlar yaratacak projelere karşıyız. Önce kamunun sorunlarını çözelim, ardından yatırım yaparak burada yaşayan halkı rahatlatacak projelere destek verelim. Başından beri söylediğimiz gibi, buranın gerçek sahipleri olan halk, topraklarının bekçileri haline getirilmiştir. Biz buna karşıyız’’ sözlerini ifade etti.
Bozburun ve Selimiye yarımadasında sit alanı değeri düşürülen alanlar ilgili de takipte olduklarını ve süreci yakınen değerlendirdiklerini belirten Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ‘’ Bozburun ve Selimiye Yarımadası, 2011 yılında belirlenen statülerle koruma altına alınmıştı. Bu bölge, birinci derece ve üçüncü derece SİT alanları olarak sınıflandırılmıştı. Geçtiğimiz günlerde, bu statülerle ilgili bir değişiklik yapıldı. 25.12.2024 tarihinde 113 334 96 sayılı onaylı karar ile dördüncü etap Bozburun-Selimiye projesi kapsamında, birinci derece SİT alanı eski tabirle ikinci derece doğal niteliği korunacak alanlara düşürüldü. Ancak asıl önemli olan, vatandaşların yaşadığı alanlarla ilgili değişikliklerin yapılmasıdır. Bu bölgelerde, yerleşim olmayan alanlarda statü değişikliği yapılırken, yerleşim alanları hala göz ardı ediliyor. Örneğin, bazı bölgelerdeki SİT derecesi birden üçe düşürülüyor. Burada asıl merak ettiğimiz şey şu: Bu alanlarda kimse yaşamıyor, peki neden bu derecelendirme yapılıyor? Bu soruyu takip ediyoruz ve bu değişikliklerin ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz’’ dedi.
Basın mensuplarının yat limanı, ilçe otogarı ve halk A.Ş. ile ilgili sorulara da cevap vererek açıklamalarda bulundu.
Muhabir: Yaren Özdemir