Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan sansür yasasını değerlendirdi

Son dönemlerin en çok konuşulan konularından olan ve TBMM den geçerek yürürlüğe girmesi kararlaştırılan Basın dezenformasyon yasası ile ilgili kafalar karıştı. Basınla birebir alakalı bu konu ile ilgili Cem Kaytan değerlendirmelerde bulundu.

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Basın mensuplarının dahil kafalarını karıştıran yeni kanun tasarısını Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan Marmarishaber.net sitesi için yorumladı.

‘Resmi ilan alan gazeteler icra ilanlarını kaybedecek’

Gazetelerimizin geleceğini ilgilendiren "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 25 ve 26. Maddesi TBMM'de görüşüldü, kabul edildi ve dün gece itibariyle yasalaştı. Bu durum Gazetelerin icra ilanlarını tamamen kaybetmesi anlamına geliyor. Öte yandan ihale ilanları aynı ilde 2 gazeteye verilirken, bundan böyle 1 gazetede ilan çıkması yeterli olacak. Gazetelerin kaybı bana göre yüzde 75'i bulacak.

‘internet siteleri resmi ilanlardan pay alacak’

İnternet siteleri, her ikisinden de gazeteye göre düşük olsa da pay alacak. Bundan sonra hızlı bir şekilde yönetmelik çıkarılarak, gazetelerin internet sitelerine öncelik verileceğini düşünüyorum. Diğer internet sitelerinin ise sürelerinin dolması beklenecek. Bekleme sürecinde gazetelerin gelirleri bir süre artsa da bu geçici olacaktır.

‘Basın kartı iptal cezası 5 yıldan 1 yıla düştü. Komisyon üye sayısı 19’a çıktı’

Eleştirilerimizden bazıları komisyon aşamasında, bazıları da Ekim ayında yasa metnine işlendi. Genel Kurul aşamasında AK Parti ve MHP önergeleriyle yasa metninde kısmi değişiklikler yapılması sağlandı. Bunlardan en önemlisi basın ahlak ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle basın kartı iptal edilen bir gazetecinin beş yıl süreyle yeniden basın kartı alamayacağına yönelik hükmün değiştirilmesi oldu. Bu maddedeki beş yıllık bekleme süresi bir yıla indirildi. Bir başka düzenleme Basın Kartı Komisyonu’nun yapısının daha çoğulcu hale getirilmesi oldu. Komisyonun üye sayısı dokuzdan 19’a çıkarıldı, gazetecilerin daha çok temsil edilmesi sağlandı ama yine çoğunluk üyeyi İletişim Başkanlığı’nın belirlemesi esas alındı.

‘Basın mensupları yaptıkları haber yüzünden cezaevine girebilecek’

Kamuoyunda en çok tartışılan 29. Madde ise tüm çabalara karşın hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edildi. Madde Türk Ceza Kanunu’na yanlış bilgiyi kasten yayma gibi tanımı muğlak bir suç ekledi ve 3 ila 4 buçuk yıl hapis cezası getirdi. Muhalefetin itirazlarını haklı bulan pek çok AK Parti milletvekili bu maddedeki hapis cezasının indirilmesine katıldıklarını dile getirdi. Bunlara bizler de Meclis’te şahit olduk. Hedef hiç olmazsa hapis cezasını 2 yılın altına indirmek ve böylece topluma cezaevi tehdidini ortadan kaldırmaktı. Ama bu da olmadı. Teklif sahibi MHP milletvekilleri deyim yerindeyse Nuh dedi peygamber demedi, inatta ısrar etti. Ve maalesef hangi savcının nasıl uygulayacağını bilemeyeceğimiz bir hapis cezasıyla tüm toplum karşı karşıya kaldı.

‘Basın ilan kurumu (BİK) ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) sosyal medyayı dahil kontrol edecek’

Şimdi ne olacak? Yerel gazetelerin ana yaşam kaynağı olan resmi ilan gelirlerinin yüzde 75’i buharlaşacak, matbaalar çalışamaz hale gelecek, sosyal medya cendereye alınacak, anlık mesajlaşma uygulamaları hesap sahipleri ve görüşmelere ilişkin bilgileri Bilgi Teknolojileri Kurumuna verecek. Basın İlan Kurumu gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza veren bir kurum olarak büyük yetkilerle donatılacak. BİK aynı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi yazılı ve dijital medyanın eli kılıçlı polisi haline gelecek. BTK ve BİK basılı ve dijital medyayı da sosyal medyayı ve Whatsapp gibi haberleşme programlarını da çok sıkı bir denetim ve ceza tehdidi altına alacak. Kullanım bilgilerini vermek ya da suç işlediği öne sürülen hesaplarla ilgili işlem yapmak gibi ağır yükümlülükleri kabul etmeyen sosyal medya şirketlerinin ve haberleşme uygulamalarının bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılabilecek, böyle olunca hepimizin çok sık kullandığı bu programlar çalışmayacak. Yabancı sosyal medya şirketleri yükümlülüklere uymadıkları durumda küresel cirolarının yüzde 3’ü kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan son olarak ‘’Yürürlüğe giren bu yasa ile ilgili konfederasyonumuz önümüzdeki günlerde bütün kurulları ile toplandıktan sonra daha geniş açıklamamızı eş zamanlı olarak yapacağız ‘’ dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri