Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım
OTİZM KAPIYI ÇALINCA: Yazar kitabında kendi deneyiminden yola çıkarak otizmli bireyle nasıl ilişki kurulacağını anlatıyor.
//
NERGİS MEVSİMİ: Bazen başlı başına bir yanılsama da olsa, bittiğinde ardında kocaman bir yangın yeri de bıraksa, aşk; insanın kendine ulaşmasında inanılmaz kışkırtıcı ve dokunaklı bir macera.
//
TIP ETİĞİ: Pratik uygulamalarda tıp etiği uzmanlığına giderek daha sık başvurulması, klinik ortamdaki sağlık profesyonellerinin kararlarını destekleyici bir rol oynuyor.
//
KAOS VE KURTULUŞ- AFET VE KRİZ YÜNETİMİ REHBERİ: Felaketlere karşı bilinçlenmek, bireysel ve toplumsal dayanıklılığı artırmak isteyen herkes için kaçırılmaması gereken bir kaynak kitap.
//
ÖZ’E DÖNÜŞ: Kitap, yaşamla daha anlamlı bir ilişki kurmak ve özünüze dönmek için kullanabileceğiniz bütün geçerli yolları açıklıyor.
//
MATEMATİK: CEBİRDEN ALGORİTMALARA- SAYILARIN ARASINDAKİ MACERALAR: Her konuda zengin görsellere küçük egzersizler, düşünce deneyleri ve okurun kendini deneyebileceği problemler eşlik ediyor.
İşte o kitaplar;
//
Sevgimizle büyütecek ve büyüyecektik
ÖZLEM Y. Uçak’tan OTİZM KAPIYI ÇALINCA. Yazar kitabında kendi deneyiminden yola çıkarak otizmle tanışmalarını, yaşadıkça ve mücadele ettikçe otizmi ve otizmli bireyle nasıl ilişki kurulup, hayatın dışına düşmeden bir öğrenme sürecine girdiklerini anlatıyor...
“O gün telaş, korku, panik, endişe, çaresizlik, yalnızlık; aklınıza gelebilecek tüm kötü duygularla ayrıldık doktorun yanından. Biz şimdi ne yapacaktık? Nasıl kurtaracaktık çocuğumuzu? Bu neden olmuştu? Neden bizim başımıza gelmişti? Otizim ne idi? Ne yapardı? Otizmle nasıl yaşanırdı? Nelerden vazgeçmeliydik? Neler edinmeliydik? Elimizdeki tek şey ona olan sevgimizdi. Başka Hiçbir şeyimiz yoktu. Kimsenin başına gelmeyen şey bizim başımıza gelmiş gibi hissediyorduk. İlk kuralımız sevgiye sınır koymamaktı. Hiçbir şey yapmasak bile (ki yapacaktık) sevgimizle büyütecek ve büyüyecektik." 112 SAYFA.
(AURA KİTAPLARI)
//
Kış mevsimi ancak bu kadar güzel kokabilirdi
ÇİLER Nazife Koşar’dan NERGİS MEVSİMİ. Soğuk ve sert kış, bu şehre büyülü bir nergis kokusuyla gelirdi. Farsçada “güzelin gözü” anlamına gelen nergis; kendi halinde, mis gibi deniz kokan, insanın kış mevsimini sevmesini sağlayan, boynu bükük dursa da en hoyrat fırtınalara rağmen dimdik ayakta kalmayı bilen bir çiçekti. Susuşuyla çok şey anlatan kadınlar gibi narin, kırılgan görüntüsünün altında güçlü, büyüsünü ulaşılmazlığında değil de alçak gönüllü nezaketinde saklayan bir çiçek. Kendine has kokusuyla ruha usulca sokulan nergis, boynunu asla eğ-mezdi ama yüzünün toprağa bakmasının sebebi, yitip gidenlerin toprakta olduğunu bilmesindendi. Fikret’in Nur’la çıktığı uzun ve çileli yolculukta yanmadan pişmenin, pişmeden olgunlaşmanın, olgunlaşmadan hak etmenin olmayacağını öğrendi Deniz. Kıymetin sevgiden, özenin aşktan geldiğini Nergis’e duyduğu aşkta keşfetti. Farklı yerlerde, farklı zamanlar da yaşanan aşklar ne de birbirine benzerdi. Kim bilir, belki de zaman hiç geçmemiş; onlar zamandan geçmişlerdi. 280 SAYFA.
(YAKIN KİTABEVİ)
//
Tıp etiği, ötanazi gibi zor ahlaki sorular
MİCHAEL Dunn’an TIP ETİĞİ- Kısa Bir Giriş- Bilim 25. “Bu kitapta tıp etiğinin genetik, modern üreme teknolojileri, kaynakların dağıtımı, ruh sağlığı, tıp araştırmaları gibi alanlardaki katkılarını ele alıyoruz. Bölümlerin içinde, tıp etiğinden yararlanılan farklı örneklere yer veriyoruz. Tüm bölümlerin ortak noktası, akıl yürütme ve tartışmanın merkezi önem taşımasıdır. Tıp etiğinin özünde akılcı bir konu olduğu kanaatindeyiz; hepimiz akıl yürütme becerilerimizi geliştirebilir, etik argümanlarımızı kuvvetlendirmemize yardımcı olacak araçlar edinebiliriz.” Tıp etiği, ötanazi gibi zor ahlaki sorulardan sağlık kaynaklarının adil dağılımı gibi siyasi kararlara dek uzanan kapsamıyla medyanın ve halkın ilgisini çekmeye devam ediyor. Alanın önde gelen isimlerinden Tony Hope ve yazar, ruh sağlığından üreme tedavilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu etik alanında kılavuz rolü oynayan ilkeleri ve akıl yürütme araçlarını, somut vaka karşılaştırmaları eşliğinde açıklıyorlar. Küreselleşme çağında tıp etiği sadece sağlık hizmeti uygulamalarında değil, politikalarda ve hukuki kararlarda da giderek daha önemli hale geliyor. 150 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
//
Gerçek yaşam hikâyeleriyle pratiği harmanlıyor
ÜLKÜMEN Rodoplu’dan KAOS VE KURTULUŞ- AFET VE KRİZ YÖNETİMİ REHBERİ. Hayatın beklenmedik anlarında kaoslar ya da krizlerle yüzleşmek, hazırlıklı olanlarla olmayanlar arasındaki farkı keskin bir şekilde ortaya koyar. Kaos ve Kurtuluş, yalnızca krizlere nasıl hazırlıklı olabileceğimizi değil, aynı zamanda nasıl yanıt vereceğimizi ve nasıl yönetebileceğimizi de anlatıyor.
Yazarın bir ömürlük tıp kariyerinden ve tecrübe ettiği afet anlarındaki liderlik deneyimlerinden süzülerek gelen bu rehber, gerçek yaşam hikâyeleriyle teori ve pratiği harmanlıyor. Marmara Depremi’nden Tercan kazasına, ilk yardımdan toplumsal duyarlılığa kadar geniş bir perspektifte, kriz zamanlarında insanlığın ve liderliğin sınandığı anlara ışık tutuyor. Afetlerde hayatta kalma, doğru iletişim, önceliklendirme, kriz yönetimi ve zor zamanlarda liderlik gibi hayati konularda rehber niteliğinde bir başucu eseri sizleri bekliyor. Unutmayın; afetler ne kadar doğalsa kurtuluş da bir o kadar planlıdır. 160 SAYFA.
(CERES YAYINLARI)
//
Dengesini yitiren insan, hastalanır
THEMA Bryant’ten ÖZ’E DÖNÜŞ. İnsanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlıklı olabileceği tek yer, özüdür, yani merkezidir. Özünden sapan ya da buradaki dengesini yitiren insan, hastalanır ve yardıma ihtiyaç duyar. Dolayısıyla gerçek iyileşme, ancak öze geri dönüşle mümkündür. Geçmişten gelen yaralar, hayal kırıklıkları, travmalar, stres, korku ve aşırı kaygı, insanı özünden koparan çok güçlü faktörlerdir. Depresyon, duygu durum değişiklikleri, davranış bozuklukları, bağımlılık, duygusal açlık, sağlıksız ilişkiler, tatminsizlik, isteksizlik ve tükenmişlik gibi yaşam kalitesini hayli düşüren zorlayıcı sorunlar, özden kopuşun acıklı sonuçlarıdır. Psikolog yazarın kaleme aldığı kitap, yaşamla daha anlamlı bir ilişki kurmak ve özünüze dönmek için kullanabileceğiniz bütün geçerli yolları açıklıyor. 280 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)
//
Matematiğin dili ve ifade ettiği düşünceler
MİCHAEL Willers’ten MATEMATİK: CEBİRDEN ALGORİTMALARA- SAYILARIN ARASINDAKİ MACERALAR. Matematik tüm çevremizde. Fakat matematikçiler için tüm evreni temsil ederken, birçoğumuz için kara tahtadaki denklemler biçiminde de, ay sonunda bir türlü toplamını bulamadığınız faturalar biçiminde de olsa göz korkutan bir konu. Ama böyle olması gerekmiyor: Matematiğin dili ve ifade ettiği düşünceler başlı başına bir güzellik olabilir. Kitap, okuru bir yandan matematiğin tarihinde bir geziye çıkararak yolda tüm dünyadan büyüleyici kişilikler ve fikirlerle tanıştırıyor; bir yandan da matematiğin en temel konularını ders kitaplarından farklı bir dille anlatarak okul çağından beri başı matematikle hoş olmamış herkese bambaşka bir iç görü kazandırıyor. 176 SAYFA.
(LİTERATÜR HAYAT)
//