GETOB’tan inşaat yasakları sürecine turizm açıklaması

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği yönetim kurulu devam eden sezonda süresi 1 Kasım’a uzatılan inşaat yasağı hakkında açıklama gerçekleştirdi.

Marmaris GETOB başkanı Cengiz Aygün “Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) genel kurul öncesi aday yönetim kurulu olarak yaptığımız çalışmalarda, bölge turizmini yakından takip ederek üyelerimizin ve bölge turizmin ihtiyaçlarını tespit ettiğimizi söylemiştik. Bölge turizmini görev süremiz içerisinde ilk 3 yılda 9 aya çıkaracağımızın taahhüdünü vermiştik. Genel kurulda üyelerimizin teveccühleri işin başına geçtikten sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başladık. Yaptığımız toplantılarda paydaşlarımıza turizmde hizmet kalitesinin bütünlüğünün devamının sağlanmasını anlattık. Kültür ve Turizm bakanlığımızın 10.03.2015 tarihli 2015/3 Sayılı genelge ile 15 Mayıs - 15 Ekim tarihleri arasında inşaat faaliyetlerine kısıtlama getirilmişti. Uzun süreden beri uygulanan bu genelge, tespitlerimize göre bölgemiz turizmine zarar vermekteydi. Yüksek sesle “15 Ekim tarihinde bölgemizde inşaat istemiyoruz“ dedik. Biz inşaat sektörüne karşı değiliz. Fakat bölgelerimizde Mayıs ve Ekim aylarında oteller % 70 civarında doluluklar sağlarken, inşaatlardan kaynaklanan çevresel kirlilikler, gürültüler ve insan hayatını tehlikeye sokabilecek unsurları dikkate almamız gerektiğini, bu nedenlerle gelen misafirlerimizin memnuniyetsiz olduğunu ve inşaat alanına yakın olan tesislerimizin de maddi ve manevi zarar yaşadığını yaşayarak gördük. Bölgelerimizde inşaat yasağının uzatılması için verdiğimiz mücadelede başarılı olup, olumlu sonuç almış bulunmaktayız, Getob yönetim kurulu olarak yapmış olduğumuz bu talebimiz dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya ve Muğla illeri ile sınırlı olmak üzere inşaat faaliyetleri kısıtlamasına 1 Mayıs -1 Kasım tarihleri arasında kararı almıştır. Bu kısıtlama, turizm sezonunun en yoğun dönemlerinde yaşanan inşaat kaynaklı aksaklıkların önüne geçmek ve hem misafirlerimize hem de yerel işletmelere daha rahat bir ortam sağlamak açısından önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu sonuca aracılık etmekten ve bölgemiz turizminin gelişmesine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Turizmin tüm paydaşlarının taleplerine gösterdikleri hassasiyet ve işbirliği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve bu çalışmamızda bize desteğini sonsuz derecede veren Sayın Muğla Milletvekilimiz Kadem METE’ye çok teşekkür ederiz. Bu karar, misafirlerimizin aradığı huzurlu ortamın korunmasına ve inşaat faaliyetlerinin daha uygun zamanlarda gerçekleştirilmesine olanak sağlayacaktır. GETOB olarak, bölgemizin turizmini güçlendirecek ve sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak projelerimiz için gerekli kurumlarla görüşmelerimiz ve toplantılarımız devam etmektedir. Alacağımız destekleri ve müjdeli haberleri sizlerle paylaşacağız” sözlerini ifade etti.


“Beklediğimiz güzel bir sezon oldu”

İnşaat yasağı hakkında konuşmasının üzerine sezon hakkında soruları yanıtlayan başkan Aygün “Bölgemizde doluluk nisbeti itibariyle geçmiş dönemlere göre mukayese ettiğimizde daha iyi bir doluluk yakaladığımız açıktır ve başarılı bir sezon yaşamış durumundayız özellikle de doluluk nispetinde. Ama ekonomiksel tarafına baktığımızda karlılık seviyelerimiz, maliyetlerimizin yüksek olması, Türkiye'deki, ülkemizdeki ekonomik ve enflasyon şartlarının ağır bir yük sağladığından dolayı doluluktaki yakaladığımız performansı karlılığımıza yansıtamadık. Ama beklediğimiz güzel bir sezon oldu” dedi.


“Personel sorunu özellikle Covid’den sonra baş gösterdi”

Değirmenyanında lojman olarak turizm personeline ve kamu personeli için yapılacak olan konutlar hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Cengiz Aygün “ Öncelikle bölgemizde ve genel olarak turizm sektöründe en belirgin biz işletmecilerin otelcilik tarafındaki sıkıntısı personel. Yani personel özellikle Covid sonrasında inanılmaz derecede baş gösteren bir problemimiz ve bunu bu konuda çözümlerken de ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Kadir Bey'in de dile getirdiği bir konu vardı. Özellikle Antalya bölgesinde ülkemizin dışından getirdikleri personellerle iş hayatını devam ettiren tesisler söz konusu. Biz bu çalışmayı özellikle akademik olarak üniversitelerden de özellikle turizm sektörüyle ilgili eğitim alan turizm üniversitelerinde Öğrencilik hayatını tamamladıktan sonra öğrencilerin sektöre dönmesini özellikle arzu ediyoruz. Benim daha önceki yapmış olduğum bir çalışmada, turizm sektörüyle ilgili örgün ve yaygın eğitim alanların mezun olduktan sonra sektöre geri dönüşleri %14 %15 nispetindeydi. Biz daha bu oranları yüksek seviyelere çıkartmak zorundayız ve en büyük inancım da şudur. Daha bilinçli, daha ihtiyacımız olduğu bir periyodu yaşamaktayız. Personelle ilgili bunu en iyi şekilde tüm paydaşlarla paylaşıp bunu özellikle 2025 yılının sezon öncesinde bir çalışma yapacaktır. Ve bu çalışmayı da biz çok önemsediğimizi. Demin de söylediğim gibi dün yine bir üniversiteyle bir çalışma Programımız oldu. Bir program belirliyoruz. Kış dönemiyle ilgili bölgemize gelecekler. Bölgemizi de biz bu şekilde hem kendilerine olanaklar sunacağız hem de onlar da bize bir istihdam yaratmamız açısından da olanaklarını seferber edeceklerdir. Kırgızistan, Türkiye Manas Üniversitesi ve bu özellikle aynı şekilde bizim bölgemizde ve ilimizde de bu tür destek alabileceğimiz alanlar var ve daha biz iki hafta oldu yönetime geleli. Dolayısıyla da bu tanıtım, tanışma fasılları ve programları tamamlandıktan sonra diğer çalışmalara da başlayacağız. Özellikle de Sıtkı Koçman Üniversitesi ile de bu tür çalışmalarımız olacak. Yine İçmeler deki yüksek öğretim okulumuza da bunu çalışmaları devam ettireceğiz” sözleriyle üniversitelerin turizm bölümlerinde okuyan öğrenciler ile çalışmalar yapacaklarını belirtti.

“Bölgemizin öncelikli sektörü turizm”

İnşaat yasağının uzatılmasına verilen tepkiler hakkında konuşan Aygün “şimdi öncelikle Türkiye'nin ekonomisi içerisinde inşaat sektörünün çok ciddi bir katılımı var. Yani bu ekonomiye hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Bununla birlikte bölgemizdeki olabilecek inşaat çalışmalarını biz de destekliyoruz. Fakat misafirin tatil yaptığı bir ortam içerisindeki yaşanan bir karmaşa, gürültü, insan sağlığını ön planda birebir etkileyebilecek bir takım enstantaneler yaşandı bu yıl ve geçmiş dönemlerde. Dolayısıyla da tatile gittiğiniz herhangi bir destinasyonda insanların öncelikle belirlemek istediği unsur sağlık ve güvenlik. Bunları bir arada eğer bir arada iyi bir şekilde sunabilirseniz diğer ürünlerle birlikte insanlara iyi tatiller ortamı sunabilirsiniz. Biz tabii ki inşaat sektöründe bölgemizde faaliyeti olan arkadaşlarımız, dostlarımız var. Bunun tepkilerini kendi bünyelerinde bize hissettirebilirler. Ama biz öncelikle bu bölgenin lokomotif olan sektörü turizm. Turizmdeki altyapıda eksiklerimizi ve çevresel sıkıntıları dile getiriyoruz. Tabi ki biz bir yere kadar bunun sözcüsü olabiliriz. Biz GetOB olarak üzerimize düşen ve üyelerimizin de menfaatlerini, Türk turizminin ve bölge turizminin menfaatlerini ön plana çıkartarak bir çalışma programı belirliyoruz. Bizim herhangi bir sektöre karşı durmamız gibi bir durumumuz olamaz. Özellikle otelcilik, turizm inşaat sektörüne ciddi şekilde bir olanak sağlamaktadır. Biz o süreleri daha iyi kullanılsın. Misafirin yoğun olduğu periyotlarda inşaatın olmamasından yanayız. Ama belirlenen o diğer sezonlarda inşaatı çok daha hızlı bir şekilde insanlar yapabilir. Çünkü inşaat teknolojisi çok ilerledi” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri