Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün il genelindeki kıyılarda başlattığı temizlik ve farkındalık çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, 20 Ekim 2024 Pazar günü Güllük Lagününde bir etkinlik düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ile Milas ve Bodrum bölgesinde amatör balıkçılık yapan gönüllülerin hazır bulunduğu etkinlikte Güllük’te lagün çevresine deniz yoluyla gelen atıklar temizlendi.
Milas ve Bodrum bölgesi amatör spin balıkçılarının Eylül ayında İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ı ziyareti sırasında planlanan temizlik etkinliğinin, iki gönüllü kurum arasındaki işbirliğinin başlangıcı olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, “Temizlik konusunun gündemde tutulması ve daha çok sahiplendirilmesi amacıyla her fırsatta çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımızda kullandığımız temel slogan “EN BÜYÜK TEMİZLİK KİRLETMEMEKTİR” ifadesidir. Bu kampanyalara destek veren tüm duyarlı vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.
Muğla’nın bereketli suları ve doğal güzellikleri ile amatör balıkçıları cezbettiğini ve özellikle Güllük Körfezi gibi lokasyonlarda, yaz kış balık turları düzenlendiğini kaydeden Sevinç, “Balıkçılarımızın da en az bizim kadar deniz ve kıyı temizliğine duyarlı olduğunu görmek sevindirici.”diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2022 yılından bu yana 12 kişilik dalış timi ile su kirliliği, hayalet ağ, kıyı yapıları ve yasak istihsal vasıtalarına yönelik tespit ve inceleme çalışmalarını sürdüğünü anlatan Sevinç, şunları kaydetti:
“2014’te Bakanlığımız tarafından başlatılan “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” günümüze kadar birçok farklı ilde, denizler ve iç sularda çeşitli şekillerde uygulamaya koyulmuştur. Muğla İlinin berrak mavi sularında da çeşitli nedenlerle denizde kalan bu av araçlarının bir kısmı pasif olarak avlanmaya devem ederken bir kısmı da canlılar için yüksek öneme sahip habitatların üzerini kaplayarak, deniz zemininin adeta çölleşmesine sebep olmaktadır. 2022 yılında bu projeyi yeniden başlattık. Bu kapsamda, 2022’de Marmaris, Bodrum, Akyaka’da STK’ların da desteğiyle yaptığımız çalışmalarda çok sayıda hayalet ağı denizden çıkarmayı başardık. 2023’te Bodrum Türkbükü, Ula Akyaka, Marmaris Selimiye ve Bodrum Güvercinlik’te olmak üzere toplam 44 bin m2 hayalet ağı denizden uzaklaştırdık. Bu yıl ise temizlik kampanyamıza yine balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı Bodrum Torba bölgesinden başladık. 12 farklı lokasyondan yaklaşık 8 bin m2 hayalet ağ topladık. Bafa Gölü’nde yaptığımız taramalar neticesinde burada da 500 m2 ağın yerini tespit ederek, bunları gölden uzaklaştırmayı başardık. Bir diğer çalışmayı da Bozburun’da yaptık. 2 lokasyonda 600 m2 hayalet ağ denizden çıkardık.”
Bütün bunlara ek olarak balıkçı barınaklarında dip temizliği gerçekleştirdiklerini, Muğla Kültür Balıkçıları Derneği ile işbirliği içinde düzenli kıyı temizliği yaptıklarını anlatan Muhammet Sevinç, “Kurum olarak elimizden geldiğince çevre ve deniz temizliği konusunu gündemde tutmaya ve toplumun her kesimi tarafından sahiplendirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 50 kişinin katıldığı temizlik etkinliği, sucuk ekmek ikramı ile son buldu.
MİNİKLER, TOPRAK HAVUZ BALIKÇILIĞINI ÖĞRENİYOR
Öte yandan; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, aynı gün Menteşe Borsa İstanbul İlköğretim Okulu 3-B sınıfı öğrencileri için bir saha gezisi düzenledi. Su ürünleri ve balıkçılık konusunda bilgilendirilen minikler, ayrıca Milas Avşar’daki toprak havuzlara düzenlenen küçük bir geziye de katıldı. Toprak havuz balıkçılığını yerinde gören ilköğretim okulu öğrencileri, burada balıkları yemleyerek hoş vakit geçirdi.