Marmaris'in Karacasöğüt Koyu, eşsiz doğal güzellikleriyle hala bakir kalmış ve korunan nadir alanlardan biri. Ancak bu cennet koyun sakinliği ve doğasına zarar verebilecek büyük bir tehdit kapıda. Koyda bulunan iki marina ne pahasına olursa olsun para kazanma güdüsüyle kapasite artışı yapmak istiyor. Bu projeler yalnızca doğanın tahribatına yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki ekosistemin dengesini de bozacaktır.
Muğla 2. İdare Mahkemesinin, Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş’ye verilen ÇED gerekli değildir kararını onamasının ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı MUÇEV Marina için ÇED sürecini yeniden başlattı. Oysa MUÇEV’e verilen ÇED olumlu kararı mahkemelerce proje alanının 1. derece arkeolojik sit alanında kalması gerekçesiyle iptal edilmişti.
Dün (19 Kasım 2024), MUÇEV için yeniden başlatılan “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” sürecinin, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapıldı. Projenin uygunsuzluğunu, doğa üzerine yıkıcı etkilerini dile getirmek üzere Mimarlar Odası Marmaris Temsilciliği adına Özge Zaimoğlu Şınık, SAD-AFAG kurucu üyesi Cem Orkun, MUÇEP ve Kent Politikaları Derneği adına Halime Şaman, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu (CHP İstanbul Milletvekili), Cumhur Uzun (CHP Muğla Milletvekili), Deniz Demir (CHP Ankara Milletvekili), Gizem Özcan (CHP Muğla Milletvekili), Gürsel Erol (CHP Elazığ Milletvekili), İbrahim Akın (DEM İzmir Milletvekili), Nimet Özdemir (CHP İstanbul Milletvekili) toplantıya katıldı. Hem milletvekilleri hem de STK temsilcileri, Karacasöğüt gibi son derece önemli bir doğa alanında yapılacak proje için hazırlanan ve daha önce ÇŞİD Bakanlığı tarafından olumlu görüşle değerlendirilmiş dosyanın teknik incelemesinin eksikliği/yetersizliğini tek tek ortaya koydular. Mevzuatlarla en üst derecede korunan bir alanda, bu projenin toplantıya dahi gelmeden bakanlıkça reddedilmiş olması gerektiğinin altını çizdiler. Toplantıya katılan STK üyeleri, Bakanlığın ÇED süreçlerini gerektiği gibi işletmemesinin daha sonraki süreçlerde verilmiş kararı iptal ettirmek üzere yöre yaşayanlarıyla birlikte, Bakanlığa karşı dava açmalarına yol açtığını ve çevreyi korumakla yükümlü bakanlığa karşı doğayı korumak üzere dava açmaktan üzüntü duyduklarını ifade ettiler. MUÇEV Marina’nın, 60 tekne kapasitesini 178’e çıkartmayı hedeflediği Karacasöğüt koyu, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi olup aynı zamanda Balıkçılığa Kapalı Alan vasfında. Gökova biyoçeşitliliğinin doğup büyüdüğü yani Ege’nin yaşam kaynağı niteliğinde. Denizel alana ilave kirletici yük gelmesi kümülatif anlamda denizlerimizdeki türlerin yok olmasına yol açacak. Proje alanının yaklaşık 200 metre ilerisine ise koruma altında olan endemik Sığla ormanını besleyen dere dökülüyor. Koy aynı zamanda yine koruma altında olan Akdeniz foku, Kum köpekbalığı ve Posidonia çayırlarının yaşam alanı.
Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve siyasi parti vekilleri tarafından tam anlamıyla sathı müdafaa yapılan toplantı sonucunda rutin uygulamada olduğu gibi ÇED süreci ile ilgili kesin karara gidilmedi. ÇED olumlu ya da ÇED olumsuz kararı verilmedi, MUÇEV’den dosyadaki eksik belgeleri tamamlaması istendi.