KİRACILARA TAHLİYE ZORBALIĞINA YENİ UYGULAMA

Son zamanların en büyük sorunlarından olan ev sahibi kiracı tartışmalarında iki tarafında bilmesi gereken haklar haberimizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahliye zorbalığı için bizzat talimat verdi.

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar sık sık yargıyla sonuçlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile, kiracıyı korunacak, tahliye zorbalığı sona erecek. Gelen yasayla birlikte iki taraf da 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gidebilmekte.

Haksız Kazanç Cezası Geliyor

Yeni gelen yasa kapsamında yüksek kiraya artık "haksız kazanç" cezası uygulanacak. 10 Yıl Dolmadan Kiracıya Keyfi Nedenlerle Tahliye Yok. Ev sahipleri, 10 yıl dolmadan kendisi ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyaçları kapsamı dışında kirasını düzenli ödeyenleri keyfi nedenlerle evden çıkması için zorlayamayacak.

Baskı, Tehdit İçin Kiracı Dava Açabilecek. Kiracı, ev sahibinden "tacize varan bir baskı, tehdit" gördüğünde arabulucuya gidebilirken dava da açabilecek. Sadece kiracı değil, ev sahiplerinin de yasal haklarının olduğunu unutmamak gerekiyor. Ev sahibi kirasını ödemeyeni, konutta esaslı tadilat, yıkım varsa tahliye hakkı bulunuyor.

1 Eylül'de başlayan arabulucu uygulaması konusunda merak edilen soruların yanıtları ise şöyle;

1- Ev sahibim kirada oturuyor. Oturduğum ev kendisine ait, eve kendisinin taşınmasını planlıyor. Arabulucu lehine karar verir mi?
Ev sahibinin kendisi oturacaksa çıkarma hakkına sahip. Şayet karşılıklı uzlaşma söz konusu olmazsa ev sahibi sulh hukuk mahkemesine giderek "ihtiyaç nedeniyle tahliye" davası açması lazım. 1 Eylül itibari ile mahkeme yerine Arabulucu devreye gidebilir. Arabulucu ihtiyacın gerçek olduğu kanaatine varırsa ev sahibinin lehine karar verebilir.

2-Arabuluculuk hizmetinden ücret alınacak mı?
Başvuru ve iki saate kadar olan görüşmelerde ücret alınmayacak. Bu sürenin üzerindeki görüşmelerde asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak, tutar taraflardan eşit olarak alınacak.
3-Konut sahibi, bina sakinlerini rahatsız eden kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Kiracılar evi, işyerinş sözleşmeye uygun olarak kullanmak ve bina sakinlerine gerekli saygıyı göstermekle yükümlü. Bu duruma aykırı davranan kiracıya, en az 30 gün süre verilerek aykırılığın giderilmesi aksi durumda kontratın feshedileceği konusunda yazılı ihtarname gönderilir.
Kiracının davranışlarıyla ev sahibi ve komşular tarafından çekilmez olması halinde yazılı bir bildirimle sözleşme feshedilir.
4-Ev sahibi kiracıyı kontrat süresi bitmeden çıkarabilir mi?
Mülk sahibi, yasaya göre haklı bir nedeni olmadığı sürece kontrat süresi dolmadan tahliye mümkün değil. Kiranın ödenmemesi durumunda noterden ödeme ihtarı yollanacak 30 gün beklenir. Bu sürenin sonunda tahliye davası beya icra takibi yoluyla tahliye takip edilir. Ev sahibinin bilgisi dışında yıkım, esaslı tadilat, tamirat sözleşmeye esaslı bir aykırılık varsa süre dolmadan tahliye istenebilir. Senesi bitim süresi uzayan sözleşme kendini otomatik olarak yeniler.

S.Muhabir : Fulya Aybat

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri