Dünyanın sayılı ayaklı göllerinden biri ve ülkemizde sadece Muğla’da yetişen Sığla ağaçları ile ünlü Köyceğiz’de vatandaşlar ağaçların kesileceği duyumları ile ayaklandı. Yöre insanlarının taze yapraklarından yemek, gövdesinden şifalı yağ çıkardığı hatta Cleopatra’nın güzellik iksiri olarak kullandığı sığla kokusu ile ünlü ağaçların kesileceği duyumu tepkilere yol açtı.
Köyceğizli vatandaşlardan Spor Eğitmeni İlke Uslu ‘ bildiğimiz kadarı ile endemik türdeki ağaçlar devletimiz tarafından korunuyor. Köyceğiz’in simgesi olan bu ağaçların kesilmesine asla gönlümüz razı değil. Ağaçları işaretlediler kesileceğini yerine inşaat yapılacağını söylediler. Sığla ağaçlarımıza dokunmasınlar zaten her yer inşaat. Orman yangınlarından sonra elimizde kalan sığla ormanımızda elimizden alınmasın ‘’ şeklinde konuşarak 23 Nisan 2020 tarihinde Resmî Gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre sığla ormanları alan ve çap haritaları ile birlikte koruma statüsü yükseltilerek 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak tescil edilip koruma altına alındığını belirtti.
‘Tapulu evinin bahçesindeki ağacı kesen sade vatandaş ceza alıyor’
Köyceğiz’de yaşayan gayrimenkul danışmanı Hakan Ertuğrul ‘’ ağaç kesileceği iddia edilen alanın Orman Sınırları İçerisinde kalmadığı, bu yerin özel mülkiyete konu yaklaşık 1 dönümlük alan olduğu ve bu alanın da Köyceğiz 1/1000 ölçekli İmar planı içerisinde imarlı alanda kaldığı tespit edilmiştir. Özel mülkiyete konu olan ve Orman Sınırları Dışında bulunan bu yerin içerisinde bulunan ağaçlar ile ilgili mülkiyet sahibi ilgili kurumlara müracaat etmiş ve kurumlardan alınacak görüş neticesinde tapulu kesim yapılacağı değerlendirilmiştir. Bu ilgili kurumlar kimler, tapulu alanda kesim yapma kararını kime göre neye göre verecekler? ‘’ dedi.
Ertuğrul ayrıca ‘Sade vatandaş tapulu evinin bahçesindeki zamanında dikilmiş Sığla ağacını kökleri evimin temeline zarar veriyor kesebilir miyim diye sorduğunda, "ilgili kurumlar" koruma altında olan bir ağacı imarlı özel tapulu yerinde olsa kesemezsin, ancak budayabilirsin derken. Başka bir sade vatandaş imarlı tapulu yerinde sığla ağacını kestiği için 1 yıl hapis cezası alırken ve bunun gibi onlarca örnek varken, neye göre, kime göre tapulu kesim yapılacak? ‘’ iddiaları ile sorularını sordu.
‘Köyceğiz’in doğasını korumak boynumuzun borcudur’
Köyceğizliler ‘’Yarın buranın niteliği değiştirilerek, yapılaşmaya açılmayacağına kim garanti edecek? Ağacı, doğayı korumak yaşatmak bu kadar mı zor! İnşaatçısından, esnafına, Köyceğiz'de yaşayan herkes Köyceğiz'in doğası sayesinde para kazandı, kazanmaya devam ediyor. Köyceğiz'in doğasını korumak ve kollamak hepimizin görevi ve borcudur. Bunu yapmazsak çocuklarımıza bırakacağımız herkesin imrendiği, yaşamak istediği cennet Köyceğiz kalmayacak’’ diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Köyceğizli Doğa gönüllüleri konu ile ilgili Cimer’e başvurularda bulundular. Konu ile ilgili bildiriler dağıtılıyor ve yetkililerden destek bekleniyor.