Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak, her gün aranarak isim, adres ve kimlik bilgisi istenmesine; kalan poşetlerin ise geri talep edilmesine sert tepki gösterdi. Dört dönemdir görevde olan Pekpak, “tüm mahalle muhtarları çileden çıkmış durumda” diyerek yaşananlara isyan etti.
Marmaris ilçe belediyesinin Ramazan ayı kapsamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardım poşetlerinin peşine düşmesi muhtarları çileden çıkardı. Belediyenin hazırladığı içinde sadece gıda malzemesi olan yardım poşetleri mahalle muhtarlarına sayılı şekilde teslim edildi. Ancak muhtarlar, belediye yetkililerinin her gün telefonla arayıp “Kaç poşet dağıttınız? Kime verdiniz? Adres ve TC kimlik bilgilerini aldınız mı?” gibi sorular yöneltmesinden rahatsız olduklarını belirtti.
“Hayırsever sormuyor, belediye hesap soruyor”
Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak, “Bize belediyenin dışında hayırseverlerden de yardım geliyor. Onlarca çocuğa bayramlık alıp verdik ama hiçbir hayırsever çıkıp da ‘Kime verdiniz?’ demedi. Belediyenin bu denetim anlayışı ise bizi rencide etti. Yardım ediyorsunuz ama güvenmiyorsunuz. Asıl canımızı yakan bu oldu” dedi.
Muhtar Pekpak, belediyenin yardım poşetlerini Ramazan’ın son haftasında gönderdiğini, bu nedenle yardımın anlamını yitirdiğini ifade etti. “Vatandaşlar günler öncesinden ‘Paket geldi mi?’ diye soruyordu. Ramazan’ın son haftasında geldiğinde artık ihtiyacı olan başka kaynaklardan yardım almıştı. Tabii biz yine de ihtiyaç sahiplerine bu paketleri ulaştırdık. Ama zaten geç gelen yardımın üstüne bir de her gün aranarak sorgulanmak, bizi iyice yordu” şeklinde konuştu. Pekpak ayrıca “Ramazan’da vatandaşlarımız bizi gizlice çağırıp yardım istiyor. Mahremiyetlerine saygı gösteriyoruz. Kimsenin kimseyi rencide etmeye hakkı yok.’ Diyerek yardımların gizlice yapılması, göstere göstere şov yapılmasını yanlış bulduğunu ifade etti.
“Her gün arayıp kalan poşetleri sordular”
Muhtar Gülizar Pekpak “Her gün telefonla arayıp elimde kaç poşet kaldığını sordular. Kime verdiğimi, numarasını, kimlik bilgisini istediler. Bu, hem hukuka aykırı hem de ahlaken yanlış. Biz aracı kurum değiliz, halkın içindeyiz. Vatandaş bize güvenip gelip yardımını veriyor, ama belediyemiz güvenmiyor. En sonunda, ‘Alın aslanım, burada iki poşet kaldı, gelin alın’ dedim.”
“15 yıldır böyle bir saygısızlık yaşamadım”
Pekpak “15 yıldan fazladır muhtarım. Daha önceki başkanlarla Ali Acar’la, Mehmet Oktay’la çalıştım ama böyle bir Ramazan rezilliği görmedim. Tüm mahalle muhtarları aynı baskıyı yaşıyor ben hepsinin adına konuşuyorum. Bu yapılan büyük bir saygısızlık yardımın içeriğinden çok şekliyle uğraşıyorlar. Biz halkın içindeyiz, onların temsilcisiyiz. Bu yaklaşım, bize olduğu kadar halkımıza da haksızlık” dedi.
“Halk güveniyor ama belediye güvenmiyor”
Pekpak yıllardır sadece kendi mahallesinden değil başka mahallelerden de hayırseverlerin kendisine yardım getirdiğini belirterek “Vatandaşlar getirdikleri yardımı sorgulamıyor, ne yaptığımızı sormuyor. Ama belediye, her gün arayıp ‘Kime verdin? Kalan poşetler var mı? diyor. Hatta ‘Elinizde kalanları gelip alacağız’ diyerek baskı kuruyorlar. Yardım etmek istiyorsanız güvenin. Güvenmiyorsanız da baştan vermeyin. Mahalle halkı da biz de dilenci değiliz” sözlerinin ardından Seçim zamanı yanımıza gelenler, seçimden sonra güvenmiyorsa burada bir sorun var demektir. Biz halk için buradayız, halkın adamıyız; kimsenin adamı değiliz.” Şeklinde konuştu.
“Belediye sadece aramıyor, gelip kalan poşeti de istiyor”
Mahalle sakini Mahmut Şahin ise belediyenin muhtarlara karşı tavrını eleştirdi. “Dört yıl önce İstanbul’dan taşındım, son iki yıldır gönüllü olarak muhtarlığa yardım ediyorum. Muhtar hanım mahalleyi çok iyi tanıyor, gerçekten ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırıyor buna birebir şahidim’’ dedi.
Şahin, sadece telefonla değil, zaman zaman yüz yüze de kontrol yapıldığını söyledi: “Belediye sadece aramakla kalmadı, zaman zaman gelip ‘Kalan poşet var mı, kimlere dağıtıldı diye kontrol ediyorlar. Kalan poşetleri geri istediklerine de bizzat şahidim, bu güvensizlik çok kırıcı. Eğer belediye muhtarlara güvenmeyecekse kendi ekipleriyle kapı kapı dolaşsın, teker teker herkesin bilgilerini alsın ona göre dağıtsın Ama güvenip poşet bırakıyorsa, lütfen arkasında dursun. Bu mahallede gerçekten yoksul insanlar var. Yardımın amacı bu insanlara ulaşmaksa, güvenle verilmesi gerekir.” Diyerek mahalle muhtarlarının rencide edildiğini düşündüğünü belirtti.