Marmaris’in asırlardır susuz köyünün sakinleri hasretle suya kavuşmayı bekliyor

Dünyanın ve ülkemizin en gözde turizm kentlerinden biri olan Marmaris’e 60 kilometre mesafedeki en uzak ve yarımadanın en uç mahallesi Taşlıca’da su sorunu yaz mevsimi ile daha da artmış durumda.

Köy sakinleri Muğla Büyükşehir belediyesinin geçtiğimiz yıl başlattığı ‘Bozburun yarımadası içme suyu projesi’ için inşallah suyumuz gelecek ‘derken, neredeyse yüzyıllık gelenekleri olan beton sarnıçlar 140 haneli köyün tamamında var.
Geçimini hayvancılıkla sağlayan neredeyse bir asırdır susuz mahalle Taşlıca mahallesinde yağmur yağmaz ise hayvanların da 1 aylık suyu kaldı. Taşlıca mahallesinin hemen aşağı kısmında yer alan yapay gölet kışın yağan yağmur sularının biriktirilmesi ile dolup, yaz sonuna kadar ya da tekrar yağmur yağana kadar tüm köyün sahipli hayvanlarına ve yaban hayvanlarına yaşam kaynağı oluyor.
Geçmişi milattan önce 6. yüzyılın ilk çeyreğine dayanan Phoenix antik kentinin de sınırları içinde yer alan ve ismi yıllar içinde Phoenix, Feniks , Fineket ve en son Taşlıca olarak değişen Marmaris’in susuz köylerinden Taşlıca mahallesinde başlıca geçim kaynakları büyükbaş hayvancılık ve susuz tarım ile yaptıkları sebze yetiştiriciliği.
140 haneli ve 440 nufüslü Taşlıca mahallesinde her evde kışın yağmur hasadı yapılarak çatılardan plastik borulardan akan yağmur suları doldurulan beton sarnıçlar bulunuyor. Sağlık açısından temiz olmadığını düşündükleri için içme sularını Söğüt mahallesindeki Palamut çeşmesinden doldurduklarını belirtiyorlar. Her biri en az 30 ton su alabilen beton sarnıçlar, yazın ortasına kadar dayansa bile sonrasında mahalle sakinleri 3 tonluk su tankerlerine 800 lira ödeyerek haftada bir kullanma sularını tedarik ediyorlar.
Taşlıca Mahalle Muhtarı Menderes Altıntaş ‘’Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık olduğu için hayvanlarımıza yapılmış yapay bir göletimiz var. Kışın yağmur sularıyla doluyor. Köyün bütün hayvanları, yabani hayvanları da dahil olmak üzere bu göletimizden su içiyor. Bu göletimiz olmasaydı köyümüzde hayvancılık zaten olmazdı. Evlerimize yaptığımız sarnıçlara, kışın saçaklarda ve çatılarda biriken suları dolduruyoruz. Yazın yettiği kadar onu kullanıyoruz. Yetmediği zaman Söğüt Köyü’nden traktörlerle, tankerlerle getiriyoruz. Üç ton suya 800 lira veriyoruz. Bu da bir haftalık ihtiyacımızı ya karşılıyor ya da karşılamıyor. Şebeke sularından gelen sularımız ise Temmuz ayı geçtikten sonra tuzlanıyor. Coğrafi yapıdan dolayı o zamana kadar bitmeyeceğini kendimiz de tahmin ediyoruz. Taşlık olduğu için kazması kolay değildi. İnşallah bu yıl içerisinde en geç Kasım, Aralık ayı içerisinde geleceğini tahmin ediyorum. Bu proje bizim için bir milat olacak. Yüz yıllardır görmediğimiz şebeke suyunu göreceğiz, susuzluğa son vereceğiz. Bunun ne demek olduğunu susuzluk çeken insanlar daha iyi bilir. Ama benim köyüm susuzluğun dibini yaşamış bir köy.

Taşlıca Mahalle sakini Durkadın Yalçın’ Sularımız gelse de susuzluktan kurtulsak. Rezillik. Kızım bir derdimiz yok. Su. Depomuz var. Orada depoyu kullanıyoruz. Evet. Bitti mi Su taşıyan tankerler var. Onları da getiriyoruz. Bittiğinde ne yapacağız? Kışın da yağmur suyu. Çocukların kendi evimizden alıyoruz. Borularla ne yapacaksın suyla ilgili? 72 yaşındayım susuz. O zamandır susuşuz fazla temizlik için kullanamıyoruz kızım döküyorum çiçeğe de. Çok seviyorum yeşilliği çok seviyorum kızım. Çocuklar da sever benim oğlanlar. Kızım depomuza dolduruyoruz. Ondan sonra sarnıçlara su getiriyoruz. Tankerlerle para alan kaç lira oğlum? 6 7 lira mı? 800 olmuş işte. 5 tane götürdük geçen gün Ya ne yapacağız? gelsin bekliyoruz zaten çocuklar da sulu kalacak anlaştık diye. Yarın da inşallah gelir. Hayırlısı olsun. Hayırlı olsun kızım.

Taşlıca Mahalle sakini Durkadın Demircan ‘Ben doğma büyüme buralıyım. Doğma büyüme buralıyım 74 yaşındayım. Su yok, suyumuz yok. gelende acı su Su getiriyoruz, veriyorlar. Tatlı değil gelen. Onu da 15- 20 günde veriyorlar. Onun için eskiden vardı köyde su. Şimdi yağmur az olasıya. Herkesin deposu var evde. O depomuzdan kullanıyoruz. Yağmur suyu veriyoruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri