Pelet İle Çevre Kirliğine Son

Özellikle son dönemde, küresel ısınma, çevre kirliliği, ve fosil yakıtların ekonomik olarak yükselmesi ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının güvenilirliği ile ilgili araştırmalara hız kazandırdı.

Çevreye duyarlı yakıt kategorisindeki Pelet ile ilgili bir yazı hazırladık.

PELET NEDİR?

Talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, atık, zirai ürünler, ekin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları, hatta atık kâğıt gibi maddelerin öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucu elde edilen pelet, genellikle 6-8 mm çapında, 10-11 mm arasında uzunluğunda, silindirik yapıya sahip tamamen doğal bir yakıttır. Pelet yakıtının sürdürülebilir bir kaynak olması, fosil kaynaklı yakıt ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlaması, kullanımı sonrası atık miktarının az olması, zararlı egzoz emisyonlarının kabul sınırlarda olması, ferdi sistemler için paket halinde satın alınabilir olması, nakliyesinin çok kolay olması, merkezi ısıtma sistemleri için binanın deposuna bir hortum ve pompa sistemi ile nakledilerek depolanabilmesi ve otomatik besleme yapılabilmesi gibi birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Pelet yakıtının farklı maddelerden üretilmesi sebebiyle özellikleri de farklılıklar göstermektedir.

Yerli sermaye ile ANTALYA’DA kurulan ve her geçen gün kapasitesini ve üretim gücünü arttıran ÜÇ YILDIZ PELET firmasına da değinmek istiyoruz. ÜÇ YILDIZ PELET yenilenebilir kaynaklardan ürettiği odun peletlerini çam ağaçlarının tortularından, talaşlarından elde etmektedir. Bu ürünler; çam odunlarının atıklarının kurutulup öğütülerek talaş hâline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılmasından elde edilen 6-8 mm çapındaki yakıt topaklarıdır. Kurutma, öğütme ve peletleme olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada yaklaşık %40 ila 50 neme sahip olan talaş, yonga fırında kurutularak nem oranı yaklaşık %10 ila 15’e düşürülür. Talaşın sürtünmeden kaynaklanan ısısıyla, preslenen peletler soğutulma işlemiyle sıcaklıkları minimumda 20 dereceye düşürülür ve paketlenir.

PELET KULLANIM ALANLARI

Biyoenerji kaynaklarının içerisinde yer alan pelet ısınma ve sanayi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Pelet aslında yaşantımız birçok alanında rahatlıkla kullanılabilir evlerde, iş yerlerinde, fabrikalarda, otellerde, pansiyonlarda, sitelerde, apartmanlarda, özel ve müstakil yerleşim birimlerinde, villalarda, özetle; ısı gerektiren tüm alanlarda pelet (Biyokütle) yakıtları kullanılabilir. ÜÇ YILDIZ PELET firmasının ürettiği odun peletleri ısınma ve sanayi amaçlı olarak her iki alanda da kullanılmaktadır. Hiçbir katkı maddesinin olmadığı peletler %100 çam tortularından üretilmektedir. ÜÇ YILDIZ PELET firması, saatte 12 ton kapasiteli makinelerde günün 24 saati faaliyet gösteren tesislerinde, uzman kadrosu ve mühendislerin gözetiminde, üretim yaparak Türkiye’nin pelet talebinin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Yakıt Olarak Kullanılan pelet son yıllarda Kedi Kumu Pelet olarak kullanılmak ile birlikte dumanının olmamasından kaynaklı Mangal Yakıtı olarak ta kullanılmaktadır.

PELET YAKITININ AVANTAJLARI

· Sürdürülebilir bir kaynak olması.

· %100 yerli öz kaynaklardan üretilmesi.

· Fosil yakıt ithalatının azaltılması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması.

· Diğer fosil yakıtların kullanımına göre daha az tehlikelidir.

· Elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilir olması.

· Ticari pelet üretimi için ağaç kesilmesi gerekmez. Pelet ormanın atığını değerlendirir. Bu yönü ile kolayca tutuşabilir orman atıklarının toplanması sonucu, ormanların yangına karşı da korunmasına katkı sağlar.

· Katı yakıtlı sistemler içinde en temiz yanma sistemi pelet yakma sistemleridir.

· Klasik katı yakıtlı sistemlerde, bacalarda önemli oranda kreozot (katran ruhu) oluşur. Pelet sistemlerde ise kreozot hemen hemen hiç yoktur.

· Oduna oranla depolanması için çok daha az yer gerektirir.

· Odun pelet ısıtma sistemleri, ozon dostudur ve Kyoto Protokolüne göre kabul edilebilir CO salınım eşik değerlerinin altındadır.

· Kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.

· Bu nedenle bir baca olmaksızın da dışarı egzost edilebilir. (Hermetik kombilerde olduğu gibi)

· Kazan dairesi toz duman olmaz.

· Elektrikler kesildiğinde kaza dairesine müdahale gerektirmez

· Redüktör ve fanda daha düşük kapasitede motorlar yeteceğinden elektrik tasarrufu sağlar.

S.Editör : Neslişah Öznur Yurttaş

Pelet Hakında Daha Fazla Bilgi İçin www.peletshop.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri