Retina yırtıklarının, hastanın gözünün önünde aniden oluşan uçuşmalar ve ışık çakmaları gibi belirtiler verdiğini söyleyen Prof. Dr. Tansu Erakgün, tedavide lazer yöntemi uygulandığını ifade etti.
Prof. Dr. Erakgün, “Retina yırtıkları çok önemli göz problemlerinden bir tanesidir. Eğer erken dönemde saptanırsa lazer tedavisi mümkündür. Erken dönemde hasarsız bir şekilde tedavi mümkün olur. Ancak retina yırtıkları saptanamadığı ya da doktora gidilmediği takdirde çok büyük olasılıkla bu retina yırtığından iki doku arasına yani retinanın görme tabakasının arkasına sıvı sızar. Retina dekolmanı denen durum meydana gelir ve bu durum bir körlük sebebidir. Bunun da cerrahi müdahalesi mümkündür. Ancak bu daha kapsamlı ve teknik olarak güç bir ameliyattır. Retina yırtığı saptandığı zaman mutlaka vakit kaybetmeden lazerle tedavi yapılmalıdır” diye konuştu.
ERKEN MÜDAHALEDE BAŞARI ŞANSI YÜKSEK
Retina yırtılmasından bir süre sonra retina dekolmanının oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme alanının alttan ya da üstten daralmaya başlayarak karanlık bir perde gibi göze indiğini aktardı.
Bir süre sonra görme merkezinin de etkilenerek tamamen körlüğün oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Erakgün sözlerini şöyle sürdürdü: ''Retina dekolmanı oluşmadan yırtık saptanırsa lazerle tedavi edilebilir. Retina dekolmanı oluştuktan sonra ise cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavide Vitrektomi denilen ameliyat en sık uygulanan yöntemdir. Çok küçük deliklerden çok küçük iğnelerle göze girilerek dekolman sıvısı temizlenir ve yırtıklar lazerle kapatılır. Tamamen dikişsiz bir cerrahidir. Erken müdahaleyle başarı şansı oldukça yüksektir''