Marmaris Haber : ÇED raporu gereklidir raporu değildir'e nasıl çevrildi? Süreci anlatır mısınız?
Mahmut Sefa Çelik : Öncelikle dilerseniz bugüne kadar yaşanan süreci kısaca özetlemek isterim. 30 yıldır metruk halde duran yapıyı Marmaris’e ve turizme kazandırmak amacıyla milyarlarca dolar yatırım yapan bir firma olmamıza rağmen asılsız suçlamalarla karşı karşıya kaldık. Kızılbük GYO halka açık bir şirket olduğu için tüm işlerimiz yasal bir zeminde ve şeffaf olarak ilerliyor. Ayrıca yarım asırlık yıllık kurum kültürümüz ve bugüne kadar imza attığımız projelerimiz sektörde ve müşterilerimiz nezdinde sunduğumuz güveni yansıtıyor.
Süreci daha detaylı açıklamak gerekirse;
25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 15. Maddesi a bendi, Ek-II Seçme-Eleme Kriterleri Uygulanacak projeler listesi 32 ve 33’nolu maddeleri kapsamında, “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projemize söz konusu yönetmeliğin 17. maddesi gereği yapılan değerlendirme sonrası bölgeye hiçbir olumsuz etkisi olmayacağı tespiti ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. (100 oda ile 500 oda arasındaki oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ile 200 konut ve üzeri olan projeler; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin Ek-II Seçme-Eleme Kriterleri Uygulanacak projeler kapsamında yer almakta olup, Ek-II listede yer alan projeler için proje tanıtım dosyası sunularak, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilir.)
Akabinde Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi davası devam ederken, mahkeme kararını beklemeden, eş zamanlı ÇED başvurumuzu yaptık ve sonuncunda da olumlu sonuç aldık. Ortaya atılan asılsız iddialarla sadece zaman kaybedildi. Böylesi büyük ve değerli bir yatırımı yavaşlatarak aslında Marmaris ve turizme zarar vermiş oldular.
Marmaris Haber: Depreme dayanıksız eski yapıların güçlendirmesini yaptığınızı beyan ettiniz ancak güçlendirilmiş hallerini paylaşmadınız? Depreme karşı güçlendirme yapıldı mı?
Mahmut Sefa Çelik : Hali hazırda inşaat çalışmalarımız devam ediyor, bugüne kadar şeffaf süren yönetim anlayışımızla basından gelen her isteğe ve soruya cevap vererek istenen her türlü dokümanı da eş zamanlı paylaştık.
Yine detay paylaşmamız gerekirse Kızılbük Thermal Wellness Resort projesi inşa edildiği dönemin yönetmeliklerine uygun ve sağlam bir şekilde yapılmış olup, mülkiyeti bize geçtikten sonra ise günümüz yönetmelik ve mühendislik uygulamaları paralelinde güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.
Bu güçlendirme çalışmaları öncesinde zemin özellikleri ve bölgenin depremselliği incelenmiş, uzman ekiplerimizce yapının inşasında kullanılan malzemelerin dayanım özellikleri ile ilgili titiz araştırmalar yapılmıştır. Yapının yapısal analizlerinin (statik ve dinamik) sonucuna göre binalarımızın tüm güçlendirme çalışmaları güncel deprem mevzuat ve yönetmeliklerine uygun olarak projelendirilmiştir.
Dolayısıyla projede yer alan temeller, son deprem yönetmeliklerine uygun radye temele dönüştürülmüştür. Binalarımız zemin etütleri ile belirlenmiş C50 beton mukavemeti veren masif kaya üzerine oturmaktadır.
Marmaris.haber.net : İnşaat mühürlenmişken devam ettiniz bununla ilgili ceza aldınız mı?
Mahmut Sefa Çelik : Burada bir yanlış bilgiyi düzeltmek isterim. Bahsettiğiniz süreçte inşaata devam edilmedi. Tam tersine provokasyon yüzünden gelen bu karar nedeniyle projemizde gecikme yaşandı. Dolayısıyla projemize karşı ortaya konulan bu haksız engeller ve mücbir sebeplerle beklenmeyen bir gecikmeyle karşı karşıya kaldık.
Marmarishaber.net: Bir de alt yapı sorunları ile ilgili çok soru geliyor? Alt yapı çalışmalarına başladınız mı?
Mahmut Sefa Çelik : Projemizin altyapı çalışmalarıyla ilgili asılsız iddiaları da buradan yanıtlamak isterim. Bilindiği üzere İçmeler’in nüfusu yaz sezonunda yaklaşık 100 bine ulaşıyor. Yerleşik on binlerce nüfusu barından ve turizm sezonunda çok daha geniş bir kitleye hizmet veren bölgede; bu nüfusu kaldıracak kapasitede yol, su, kanalizasyon, arıtma gibi her türlü altyapı sistemleri bulunuyor. Dolayısıyla İçmeler’de bulunan Kızılbük Thermal Wellness Resort otel ve devre mülk projesinin parseline ilişkin de gerekli altyapı sistemleri mevcut.
Projemiz kapsamında değerlendirirsek; inşaat aşamasında gerekli kurumlardan izinler alınarak şantiye suyu, atık su, elektrik gibi hizmetler için abonelikler yapıldı. Şantiyedeki evsel atık sular mevcut kanalizasyon hattına deşarj ediliyor. MUSKİ’ye proje sunduk ve MUSKİ’nin talep ettiği revizyonlar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.
Ayrıca, projemiz hayata geçtiğinde işletme bünyesinde biyolojik arıtma ünitesi yer alacak olup projeden kaynaklı evsel nitelikli atık sular söz konusu ünitede arıtılacak. Arıtılmış sular peyzaj ve çevre düzenlemesi amacıyla gerçekleştirilen süs bahçeleri, ağaçlar gibi yeşil alanların sulanmasında kullanılacak. Atıksu arıtma tesisi projelendirilmekte olup ÇED başvuru dosyamızda da mevcuttur.
Tüm bunlara ek olarak, altyapı çalışmalarımızla yalnızca projemize değil bölgeye de katkı sunan çalışmalar yapıyoruz. İçmeler’de dönem dönem yaşanan elektrik kesintileri, 3,5 KM hat boyunca projelendirdiğimiz yatırımla son bulacak. Kızılbük GYO olarak 3,5 KM hat boyunca 20 bin metrenin üzerinde alt yapı enerji kablosu çekilecek proje kapsamında, 3 adet yeni dağıtım merkezi kurulacak. 15,8kV OG işletme gerilim seviyesinde hizmet veren Pazaryeri TR-54 dağıtım merkezinin yenisinin yapılmasıyla birlikte, bölgenin elektrik alt yapısı 31,5kV seviyesine yükselecek. Ayrıca, yeni yapılacak Aktaş DM dağıtım merkezi ile birlikte aynı şekilde 31,5kV gerilim seviyesinden dağıtım imkanı bu bölgeye de taşınmış olacak.
Bu yenileme işlemiyle elektrik kesintileri azalırken, 31,5Kv gerilim seviyesine yükselecek elektrik dağıtım altyapısından sadece projenin bulunduğu yer değil, İçmeler’in diğer bölgeleri ve Turunç gibi çevre bölgeler de yararlanabilecek.,