Türkiye turizminin vizyonu için Marmaris'te buluştular

Marmaris’te bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak ve turizm vizyonunu geliştirmek amacıyla Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Karya Vizyon Turizm Buluşması” ikinci gününde.

Etkinliğe; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ekrem Yağcı, YDA Dalaman Havalimanı CEO’su Yiğit Laçin, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardimcisi Yard. Doc. Dr. Naringul Margazıeva Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, GETOB Başkanı Cengiz Aygün, GETOB yönetim kurulu üyeleri ve bölgedeki turizm temsilcileri katıldı.

“Marmaris bir yaşam biçimi, bir dünya markası olabilir”

Toplantının açılışında konuşan GETOB Başkanı Cengiz Aygün, Marmaris’in doğal yapısı, tarihi ve yaşam kültürüyle dünya çapında bir destinasyon olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. “Bir ülkenin pasaportu ne kadar güçlüyse, turizm markası da o kadar değerlidir. Ancak bazen bir şehrin hikâyesi, pasaporttan daha güçlü yol açar” diyen Aygün, Marmaris’in sadece bir tatil yeri değil, sürdürülebilir yaşamla bütünleşmiş özel bir coğrafya olduğunu vurguladı.

Yerel yönetim vurgusu: Gelir paylaşımı yeniden düzenlenmeli

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ise, turizm bölgelerinde yerel yönetimlerin daha güçlü ekonomik araçlara sahip olması gerektiğini söyledi. Ünlü, “Büyükşehir Yasası sonrası ilçe belediyeleri ciddi gelir kaybı yaşadı. Marmaris gibi şehirlerin dünya ile rekabet edebilmesi için gelir kaynaklarının artırılması, sahil ve plaj düzenlemeleriyle ilgili yetkilerin yeniden yerel yönetimlere devredilmesi şart” dedi.

“Turizmin önünü açmak bizim görevimiz”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras da konuşmasında, turizm sektörünün çabuk toparlanabilen cesur bir sektör olduğunu ifade etti. Aras, “Biz yerel yöneticiler olarak turizmi planlamak değil, sektörün önünü açacak destek mekanizmalarını oluşturmak zorundayız” dedi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sağladığı katkılara dikkat çeken Aras, uluslararası fuarlara TGA ile daha koordineli katılımın önemine değindi.

“Muğla’nın potansiyeli 30 milyon turist”

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık ise ilin turizm potansiyelinin mevcut ziyaretçi sayısının çok üzerinde olduğunu belirtti. 1485 kilometrelik kıyı şeridiyle Muğla’nın Antalya’nın iki katı turizm potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Akbıyık, bu kapasitenin kullanılabilmesi için turizmin 12 aya yayılması gerektiğini vurguladı.

“Lojman sorunu çözülüyor”

AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Asparan bölgesinde turizm çalışanlarına yönelik lojman projesi hazırlandığını açıkladı. Mete, bu sayede sektörde çalışanların barınma sorununun çözüme kavuşacağını ifade etti.

“Türkiye turizmde başarı hikâyesi yazdı”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise konuşmasında, Türkiye’nin son 20 yılda sıfırdan dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi. 2030 için 130 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini belirten Alpaslan, “Muğla bu hedefte kilit rol oynayacak bölgelerden biri. GETOB’un ortaya koyduğu çerçeve doğrultusunda master planlar hazırlanmalı ve bölgesel kalkınma bu planlar üzerine inşa edilmelidir” dedi.

Sabah oturumunun sona ermesinin ardından bölgeye turist getiren seyahat Acente temsilcileri ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardimcisi Yard. Doc. Dr. Naringul Margazıeva’nın katılımı ile Muğla’da sınırını aşan sektör temsilcileri ve workshop etkinlikleri ile devam etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri