Uluslararası Yatçılık Sektörü Kongresi Marmaris'te başladı

Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği tarafından organize edilen bu yıl 6.'sı gerçekleştirilen Uluslararası Yatçılık Sektörü (International Yatching Sector) Kongresi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde başladı.

Dernek Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, yaklaşık 500 kaptanın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından 100'e yakın firmayı bir araya getirdiklerini belirterek, "3 gün boyunca sektörü değerlendirip, önümüzdeki yılların planlamasını konuşacağız" dedi.
Etkinliğin açılışına Ulaştırma ve Altyapı bakan yardımcısı Durmuş Ünüvar, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Muğla il Emniyet müdürü Ali Canbolat, Güney Ege Sahil güvenlik Komutanı Yarbay Akın Coşkunlar, Aksaz deniz üs komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Marmaris ilçe Jandarma komutanı Binbaşı Berker Dongul, İlçe ve bölge liman Başkanları, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği yönetim kurulu üyeleri, kaptanlar ve çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı.
''Denizcilik dünyasını bir araya getiren bu eşsiz etkinliği bir kez daha, dünyanın incisi Marmaris’imizde yapıyor olmanın gururunu yaşıyoruz''
Grand Yazıcı Club Turban Termal Otel'de 15 Aralık'a kadar sürecek olan etkinlik kapsamında Açılış konuşmasını yapan Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz '' Bugün denizcilik dünyasını bir araya getiren bu eşsiz etkinliği bir kez daha, dünyanın incisi Marmaris’imizde yapıyor olmanın gururunu ve keyfini birlikte yaşıyoruz. 6 yıl önce bu etkinliği hayata geçirmek için yola çıkan arkadaşlarımızın başlattığı noktadan çok daha ileriye taşıdık. Onların bize bıraktığı felsefeyi geliştirerek, daha organize ve daha bilinir bir etkinlik haline getirdik. Gerçekten hayal edemeyeceğimiz kadar mutlu ve gururluyuz. Bu organizasyonun, bir fikirden küresel bir markaya dönüşmesindeki en büyük pay, birlikte çalıştığım yönetim kurulu ve ekibime aittir. Onların heyecanı ve özverisi, bizleri başarı odaklı bir organizasyon sahibi yaptı. Ayrıca, derneğimizin her kademesinde çalışan denetim ve disiplin kurulu, bölge temsilcileri, gençlik kolları, çocuk kulübü, kadın kolları, sosyal medya ekibi ve isimsiz gönüllü arkadaşlarımıza huzurlarınızda binlerce kez teşekkür ediyorum'' sözlerini ifade etti.

Sivil Toplum ilişkiler genel müdürlüğü dış ilişkiler ve bilgi işlem daire başkanı Fahrettin Kaya '' Gerçekten bugün kamu ve sivil toplum işbirliğinin çok güzel bir örneğine şahitlik yapıyoruz. Proje desteği verdiğimiz birçok sivil toplum kuruluşunun programlarına davet edilip katılıyoruz. Ama gerçekten bu kadar iyi organize olmuş sektörün tüm paydaşlarının bir arada bulunduğu bu kongre için çok teşekkür ediyorum.'' dedi.

''Muğla'mız ülkemiz ve dünyamızın göz bebeğidir''
Muğla Valisi İdris Akbıyık konuşmasında ''Mavi yolculuk ve yat turizminin merkezi Muğla’mızda 6. Uluslararası yat sektör buluşmasında sizlerle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Ege ile Akdeniz’in buluştuğu, Mavi ile yeşilin kucaklaştığı koylarıyla ünlü Muğla’mız 1484 km uzunluğunda sahil şeridiyle, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve mükemmel iklimiyle ülkemiz ve dünya turizminin göz bebeği mavi yolculuk ve yat turizminin merkezidir. Mavi yolculuk ve yat turizmi, sadece turizme değil, ekonomik kalkınmamıza da önemli katkılar sağlıyor. Yat üretiminden marina işletmeciliğine, tekne bakım, onarım hizmetlerinden yerel istihdama kadar birçok sektörü hareketlendiriyor. Ülkemizin yat üretiminde de dünyada önemli bir konuma geldiğini gururla belirtmek isterim. Yüzyıllardır denizciliğin en önemli rotalarını barındıran Muğla’mız, geçmişten gelen asırlık deneyimiyle, 2 Binin üzerinde ticari yata, 15 binin üzerinde özel yata hizmet vermektedir. Muğla’mız yat imalatıyla, bakım, onarım ve çekek yerleriyle ve marinalarıyla yat turizmine güçlü bir altyapı desteği sunmaktadır'' sözleriyle Muğla'daki denizcilik faaliyetlerinden bahsetti.

''Yatçılık ve deniz turizmi karşılıklı olarak birbirini destekleyen sektörlerdir ''
Ulaştırma ve Altyapı bakan yardımcısı Durmuş Ünüvar ''Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında izole yaşamın tercih edilir yöntemlerinden biri olarak artan tekne ve yat kullanımı; gerek bu araçların inşası, gerek ihtiyaç duyacağı barınma, bağlama ve sürdürülebilir bir kullanım için kışlama ve bakım onarım yerleri gerekse de bu teknelerde çalışacak personel ihtiyacını artırmıştır. Yatçılık ve deniz turizmi karşılıklı olarak birbirini destekleyen sektörlerdir ve bu sektörlerin bir arada gelişmesi, deniz turizminin daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir şekilde büyümesine katkı sağlar. Bununla birlikte Ülkemizin coğrafi konumu, iklimi, yatların seyir güzergâhları, tarihsel ve kültürel değerleri bakımından bütünüyle zengin bir potansiyel oluşturan kıyılarımızın varlığı, yat turizmi açısından Ülkemizin popülaritesini artırmıştır. Küresel olarak, yat ve tekne endüstrisi sürekli olarak yenilik, sürdürülebilirlik ve teknolojik ilerlemeye odaklanmış durumda. Özellikle çevre dostu teknolojiler, enerji verimliliği, otonom seyir sistemleri gibi alanlarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu da hem çevresel sürdürülebilirlik hem de kullanıcı deneyimi açısından sektöre önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemiz yat imalatçılarının, geleneksel yapım becerilerini modern teknikler ile birleştirmesi sonucu Türk tekne ve yat yapım endüstrisinin uluslararası alanda tanınırlığı artmış ve dünya yat ve tekne pazarında önemli bir yere gelinmiştir. Genel olarak, yat ve tekne endüstrisi, dinamik ve büyüme potansiyeli yüksek bir sektördür. Sürekli olarak değişen müşteri taleplerine cevap verebilmek, teknolojik ilerlemeleri takip etmek ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemek, sektörde başarılı olmanın anahtarları arasındadır. Çevreci bir anlayış ile yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatif enerji kullanma konusundaki başarılarımızın bir sonucu olarak elektrik tahrikli, hibrit yatlar da Türkiye'de üretilmeye başlanmıştır. Son yıllarda yeni inşa yanında mevcut yatlarda tadilat yolu ile gerek yapısal gerek tasarımsal değişikliklerin yapıldığı refit ve retrofit konularında da ülkemize gelen talepler dikkat çekici şekilde artmıştır. Ülkemiz, modern yat üretiminin yanı sıra dünyada önemli bir bakım ve onarım merkezi haline gelmiştir. Bu gelişmelerle birlikte sektörün yer sorunu da oluşmuş ve Bakanlığımız koordinesinde belirlenen yeni tekne imal ve çekek alanları ile bu sorunun çözümü sağlanmıştır'' sözlerini ifade etti.
Uluslararası Yatçılık Sektörü (International Yatching Sector) Kongresi 15 Aralık tarihine kadar çeşitli panel ve çeşitli etkinilklerle devam edecek.

Muhabir: Yaren Özdemir

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri