TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Yatağan TES-İŞ Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri ve iş yeri temsilcileri son günlerde yaşanan işten çıkarmaları ve kömür olmadığı için çalışmayan Termik Santralleri konuşmak için AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin’i ziyaret ettiler.
Görüşmede, TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, yaşanan süreçle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bugüne kadar 420 arkadaşımıza çıkış verildi. Bu süreçte bizi ziyarete gelenlerde oldu. Bizi komadasın öldü mü, ölmedi mi diye merak eden çevreciler geldi. Bizler Muğla Büyükşehir Belediyesinin maden aramaları ile ilgili davasını ve benzer davaların geri çekmesini istiyoruz.
Yatağan termik santralinde yaşadığımız sorunu, Yeniköy ve Kemerköy’de de yaşıyoruz. Yeniköy Termik Santrali 45 gündür stop durumda, şu anda kömürsüzlükten çalışmıyor. Ülke her gün milyonlarca dolar zarar ediyor. Eğer bu kömür sorunu çözülmezse, Kemerköy Termik Santrali de stop durumuna düşecek. Bu 2 termik santrallerden dolaylı veya dolaysız 9 bin kişi ekmek yiyor. Bunu 4’le çarptığında 36 bin kişi yapar. Bu rakam Milas ve Yatağan bölgesinde 50 bin kişi ediyor.
Zeytin Yasası şu anda TBMM’ye gelmek üzere. Sizden bizlerle çevreciler arasında arabulucu olmanızı işitiyoruz. Bizlerde bu bölgede yaşıyoruz. Bizler çevreciyiz. Biz diyoruz ki çevrede bizim, kömürde bizim. Bizi bize bıraksalar biz her şekilde anlaşırız. Dikilecek olan ağaç sayısı belli, kesilecek olan ağaç sayısı belli. Akbelen’de dünyanın gürültüsünü çıkardılar, 79 dönüm toplam. Kesilen ağaçların yüzde 80’ini de ömrü gelmiş, bakanlık tarafından kesilecek ağaçlar.
Biz işçilerin çalışmamasını isteyen marjinal gruplar var. Biz çalışmazsak ülkemiz doğal gaz ve kömür ithal ediyor. Böylelikle cari açık artıyor, cari açığın en büyük nedeni enerji açığı. Emek’ten yana bir parti emeğin karşısında ve bizim ekmeksiz kalmamız için uğraşıyorlar.
AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin ise TBMM’de Zeytin yasası ile ilgili bir yasal düzenlemenin devam ettiğine işaret ederek, şunları ifade etti:
“Enerji olmadan yurt dışına doğalgaz için milyarlar ödüyoruz. Biz doğayı korumayalım demiyoruz ,Her ne kadar bu işleri özel sektör yapsa da devletimizin kurumları denetliyorlar. Zarar gören doğal alanların rehabilite çalışamları yapılıyor. Bunlar sözleşmelerde var zaten. Enerji ülkemiz için çok önemli. Biz enerji de kısıtlama olursa, yurt dışından enerji almak zorunda kalıyor ve yüksek meblağlar ödemek zorunda kalıyoruz. Bunlarda bizim ülkemizin geleceği demek. Bu konuda bakanlıklarda çalışmalarımız devam ediyor. Her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz”
Kaynak:Kenan Gürbüz