MUĞLA KEBABI ÇORBASINI SEVDİREN USTA NURİ OKAN

Boğazına ve damak tadına düşkün Nuri Okan, çok sevdiği çorba olan “Muğla Kebabını” iki günden bir Marmaris'ten Muğla’ya gitmekten yorularak yapılışını eski ustalardan öğrenip 38 yıl önce 7 masalık bir dükkan açtı. Bu çorbaları tadan bir daha bırakamadı

Boğazına ve damak tadına düşkün Nuri Okan, çok sevdiği çorba olan “Muğla Kebabını” iki günden bir Marmaris İlçesinden Muğla’ya gitmekten yorularak yapılışını eski ustalardan öğrenip 38 yıl önce 7 masalık bir dükkan açtı. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan 12 saat kara fırında pişen “Muğla Kebabı” yani sıra ayak ve kelle paça çorbalarının ünü Türkiye'yi aştı.

Marmarisli Nuri Okan, çok sevdiği “Muğla Kebabı” çorbasını içmek için iki günde bir aracıyla 54 kilometre yaparak Muğla’ya gidip geldi. Askerlik görevi sonrası memleketine dönen Okan, Muğla’ya her gün gidip gelerek 200 yıllık geçmişe sahip çorbanın yapılışını ustalardan öğrenerek 1984 yılında Yeni Yol Caddesinde içeride 3 bahçesinde 4 olmak üzere 7 masalık dükkanını açtı. Ot yemeklerine düşkünlüğü ile bilinen Marmarislilere kısa sürede kuzu sakatatlarından ayak ve kelle paça ile incik ile böbrek yatağı kuzu etlerinden yapılan meşhur Muğla Kebabını sevdirdi. 38 yıldır sabah saat 06.00’da dükkanını açan ve en geç 15.00 de devasa tencereler de bulunan çorbaları bitiren Okan, kendi tarlasında yetiştirdiği turunç, limon ve biberleri müşterilerine veriyor. Kelle, ayak paça ve Muğla Kebabının vazgeçilmesi olan sarımsak ise Kastamonu'ndan özel getiriliyor.
12 SAATTE PİŞİYOR
Muğla’da oğlak etinden yapılan “Muğla Kebabı” Marmaris'te kuzunun inciği, böbrek yatağı ve arka bacaklarından alınan etlerle yapılıyor. İçine hiçbir katkı maddesi konulmayan kemikli kuzu eti, devasa toprak kaplara konularak kara fırına atılıyor. 12 saat kara fırında pişen sulu kuzu eti tencerelere süzülerek konuluyor. Sabah saat 06.00’da dükkanın açılmasıyla tezgaha alınan tencerelerden servis ediliyor. Muğla Kebabı yanında susamlı pide, kurutulmuş biber, mevsime göre turunç veya limon, olmazsa olmaz olan sarımsakla servis ediliyor. Sabahın erken saatlerinde vatandaşların sıraya girdiği küçük mekanda 8 saatte 60 kilogram kemikli kuzu etinden yapılan çorba tükeniyor.
ÜNÜ MARMARİS SINIRLARINI AŞTI
“Muğla Kebabı” yani sıra ayak ve kelle paça en çok giden çorbalar arasında yer alıyor. Diyetisyen, iç hastalıkları ve ortopedi uzmanlarının tavsiye ettiği şifa kaynağı kelle ve ayak paça içmek için Yunanistan'ın Rodos, Simi, Sakız ve Girit Adasından gelenler oluyor. Bu işe kendi boğaz düşkünlüğü ile başladığını söyleyen İşletmecisi Nuri Okan, “ Bölgemizin meşhur olan Muğla Kebabı yapmak zahmetli ve sevgi isteyen bir iştir. Uykunuzdan fedakarlık yaparak 12 saat kara fırın başında bekleyeceksiniz, toprak kabı sürekli çevirip kontrol edeceksiniz. 38 yıldır bu işe sevgimi katarak yaptım ve çorbamızın ünü ülkemizi aştı. 12 saatte kendi kemiği ile pişen etlerden oluşan çorbamız günlük olarak yapılıyor ve bitiriliyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın dediği gibi kış ayların vazgeçilmesi şifa kaynağı, doğal antibiyotik ise Kelle ve ayak paça çorbasıdır. Hiçbir katkı madde koymadan kuzu kelle ve iliklerinden iki çorbamızı yapıyoruz. Kemik ağrılarına, eklem ağrılarına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, en güçlü kolajendir. Eklem ağrıları olanlar ve doktorlarımız sabah erken saatlerinde ayak paça içmek için gelirler. Son yıllarda Prof. Dr. Karatay gibi ünlü doktorların açıklamaları ile ebeveynler kemik gelişimi için çocuklarını da getirmeye başladı. Marmaris'te bu çorbayı katkı maddesi koymadan öz suyu ile yapan tek yer burası. Her şeyimiz günlük yapılır ve tüketilir. Müşterilerime verdiğim biber ve limon kendi tarlamızdan. Dükkanıma doğal olmayan ve tadını beğenmediğim hiçbir şeyi sokmuyorum” dedi.
DÜKKAN DUVARLARINDA MARMARİS TARİHİ YATIYOR
Nuri Okan'ın küçük dükkanının içindeki duvarlar da Marmaris tarihi anlatan fotoğraflar süslüyor.1900 yıllardan günümüze kadar İlçenin gelmiş geçmiş belediye başkanları, yöneticileri, çorba içmeye gelen ünlü sanatçılar yani sıra ilk balıkçı ve süngercilerin fotoğrafları asılı. Marmaris’in eski halinin fotoğraflarının da sergilendiği duvarlar geçmişe götürüyor. Sakatatlardan yapılan çorbaların tarihi geçmişi ve faydalarını anlatan yazılarda duvarlarını süslüyor. Dükkân camında ve duvarlarında en çok dikkat çeken cümle “Bu kebap alır aklı, yaptığı şöhret haklı, içinde hayat aklı hele olursa sarımsaklı” oluyor.
HERKESİN BULUŞMA NOKTASI
Doktor, gazeteci, avukat, siyasetçi, turizmci, esnaf ve çok sayıda vatandaşın uğramadan gitmediği damağına düşkünlerin şifa deposu Nuri Okan Çorba Salonu müşterilerinin vazgeçilmesi. Kas ağrıları için her gün ayak paça veya Muğla Kebabı içmeye gelenler, “ Bu çorbaların en büyük özelliği içinde katkı maddesi yok. Tamamen kemik suyundan yapılmakta. Kışın soğuk algınlığına doğal antibiyotik. Marmaris'te kendi doğal malzemelerle çorba yapan başka bir yer yok. Nuri ağabeyimiz olmasa doğal çorba içmeyeceğiz. İyi ki boğazına düşkün ve damak tadı çok iyi yoksa bu çorba için Muğla’ya gidip gelecektik” şeklinde konuşarak müdavimi oldukları çorbacıdan vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri