Sene başında 73 dolar olan petrolün varil fiyatı, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ve yaptırım endişeleri nedeniyle 120 dolara yaklaştı. Bu durum küresel piyasalarda olduğu gibi ülkemizde de pompa fiyatlarına yansımakta. Bu kapsamda Muğla Ticaret Borsası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası ve Marmaris Ticaret Odası ortak bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklama şu şekilde:
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladıkları yaptırımlar enerji fiyatlarının önlenemez yükselişine sebep oldu. Ham petrolün varil fiyatı sene başında 73 dolar iken bugün 120 dolara yaklaştı. Bu yükseliş küresel piyasalarda akaryakıt ücretlerine yansımakta. Bu yükselişi, ülkemizde de geçtiğimiz hafta içinde neredeyse her gün pompa fiyatlarına yansıması nedeniyle yakından takip ettik. Bundan 6 yıl önce benzinin litre fiyatı 5 TL olursa diye endişe ederken bugün 20 TL’ye yaklaşma korkusu yaşıyoruz. Bu elbette küresel bir problem ancak pandeminin de etkisi ile uzun zamandır ekonomik sorunlarla mücadele eden üyelerimiz, dolardaki ani yükseliş ile oldukça sarsılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından şimdi benzin, motorin ve otogaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş üyelerimizin ekonomik anlamda mücadele gücünü elinden almaktadır. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş yalnızca taşımacılık sektörünü değil, çiftçiden, akaryakıt istasyonlarına, kargo firmalarından, dağıtım işi yapan işletmeler başta olmak üzere tüm sektörleri etkilemektedir. Özellikle süreli ve taahhütlü iş yapan taşımacılık sektörü bu öngörülemez yükseliş nedeniyle oldukça zor durumdadır. Yaşanan bu sorunların çözümü noktasında, Devletin akaryakıt fiyatlarını 4-5 ay gibi bir süre için sabit tutması hem yük hem yolcu taşımacılığı yapan sektörlerin ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmeleri için son derece önemlidir. Ayrıca, ÖTV muafiyeti tek başına yeterli olmamakla birlikte, en azından dünyadaki petrol fiyatları bir düzene girene kadar akaryakıt alımlarında KDV ve ÖTV muafiyeti sağlanması üye işletmelerimiz açısından hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde, işletmelerimiz kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Hem işsizlik rakamında artış yaşanacak hem de ekonomimiz ciddi bir kayba uğrayacak. Kapanmaların yanı sıra özellikle ilimizde tedariklerin karayolu ile gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulursa, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, ürün ve hizmet fiyatlarına yansıyacak; bu da enflasyonu çok daha yukarı tırmandıracaktır.
Muğla Borsa ve Odaları olarak devletimizden talebimiz, üyelerimizi son derece olumsuz etkileyen ve beraberinde ülke ekonomimizde kırılganlığa yol açabilecek boyuta gelen, benzin ve motorin fiyatlarına acil olarak müdahale edilmesidir.”