Evlerini günübirlik ve bazı uygulamalar üzerinden kiraya veren Vatandaşlar kanun ile birlikte yeni düzenleme talepleri ile kurumların kapısını çalıyorlar. Özellikle yurt dışında oldukça popüler olan aırbnb sistemi kullanıcıları mağdur olduklarını dile getirerek kurumlara kanunun düzenlenmesi talebinde bulunuyorlar.
Günlük ev kiralayan Cem Sarmal ‘‘bir çok prosedür var ve en azından belli bir geçiş süresi tanınmalıydı. Hemen bazı koşulları sağlayamamakla birlikte zorluklar yaşamaya başladık. En azından bazı imtiyazlar ile birlikte bu süreç yürütülebilir diye düşünüyoruz’ ’dedi.
Günlük ev kiralayan bir başka vatandaş Demir Karabey ‘‘evim site içerisinde ve günlük kiralayabilmek için bütün blokta bulunan komşularımdan izin belgesi almam gerekmekteymiş. Sadece bazı insanlar işime taş koymak için bile imza vermeyebilirler bunları bir kişi değil neredeyse bin kişi yaşıyor maddeler daha esnetilebilir ya da değerlendirmeye açık olabilir’ ’dedi.
Mağdurların öneri ve talepleri
1- Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, ülke genelinde tüm konut sahiplerine şartların yerine getirilmesi yönünden en azından yılsonuna kadar geçiş süresi verilmesi. Dolayısıyla
2 - Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25 oranının turistik bölgeler göz önünde bulundurularak, tamamen kaldırılması ya da belirtilen oranın makul bir seviyeye düşürülmesi.
2- Tapuda konut ibaresi geçmeyen müstakil yapılara, yazılı beyan üzerine 31/12/2024 tarihine kadar geçici izin belgesi verilmesi.
3- Borçlar Kanunu genel hükümleri gereği tanınmış olan alt kiralama hakkının bu kanun ile tamamen kaldırılma yoluna gidilmiş olması sonucunda oluşan mağduriyetlerin de makul bir şekilde çözüme kavuşturulması.
4- Yine izin belgesinin alınması için kat maliklerinin oybirliği kararının aranması şartının da bölgesel dinamiklerin de göz önünde bulundurularak, oy çokluğunun aranması.
6- Tüm bu belirtmiş olduğumuz hususların konut işletmecilerinin faaliyet göstermeye başladıkları tarihin dikkate alınması ve kazanılmış olan haklarının korunması.
Vatandaşlar biran önce düzenleme taleplerinin alınması ve gözden geçirilmesinin gerektiğini dile getiriyorlar.
Muhabir: Yaren Özdemir