
Gazeteci Özkan Saçkan’dan kitap tavsiyeleri
Gazeteci Özkan Saçkan kitap severler için kitapları yorumlayıp özetleri ile tavsiyelerine devam ediyor.
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım
ZAMANSIZ KADINLAR: “Mükerrem Yılmaz, yüreğimize aşina öyküleri taze bir sesle dile getiriyor. Bize de köşemize kıvrılıp Zamansız Kadınların dünyasında yitip gitmek düşüyor.” Defne Suman.
//
ARSENYEV’İN YAŞAMI: “Herkes Arsenyev’in Yaşamı’nı benim hayatım olarak okuma eğiliminde. Halbuki öyle değil. Gerçeklik, hakkında doğrudan yazamayacağım bir şey.” İvan Bunin.
//
ZÜLEYHA GÖZLERİNİ AÇIYOR: Yazarın ailesinden de izler taşıyan kitap, hayatta kalmanın değil yaşamanın, vicdanın uyanışının romanıdır.
//
GELİBOLU’DA BİR YIL: 1915 Şubat ayında denizden bombardımanlarla açılan Çanakkale cephesi, Ocak 1916’da son İtilaf kuvvetleri askerinin de çekilmesiyle yaklaşık bir yıl sürdü.
//
KAYIP ARANIYOR: Babası da öyleydi. Konsolosluk ettiği büyük şehirden kaçıverir, kalkar, İsviçre’nin bir köyüne, bir oteline gider kapanırdı.
//
MAVİYDİ SUYDU BUĞUYDU: Bu kitap şairin ikinci kitabıdır. Şiirleri gözünüzde resmederek okuyacaksınız.
İşte o kitaplar;
//
Çocukluktan yetişkinliğe, yaşlılığa kadınlarla yüzleştiriyor
MÜKERREM Yılmaz’dan ZAMANSIZ KADINLAR. “Yazar ince nakış hikayeler anlatıyor. Kadınların hikayeleri…belki de gerçekliğin masal dinginliği ile ifadesi dense yeridir. Çünkü okuyanın zihninde çentikler bırakıyor anlattıkları. Çocukluktan yetişkinliğe, yaşlılığa kadınlarla yüzleştiriyor bizi içeriden, derinlerden bir yerlerden. Umuttan acıya gidip gelen yaşanmışlıklar. İnce bir hınzırlık da var söylediklerinde. Konuşur gibi dile getiriyor olayları Mükerrem. Okurken o duyguya kapılıyor insan. Bir solukta anlarla, hayatlarla buluşturuveriyor sizi. Özgün, içten, duyarlı…” Enis Rıza. 88 SAYFA.
(A7 KİTAP)
//
Devrim öncesi Rusya’sında geçen hikâye
İVAN Bunin’den ARSENYEV’İN YAŞAMI. Kimi ve neyi seversek sevelim bu aşkın içinde sevdiğini sonsuza kadar yitirme korkusunun verdiği bir acı vardır. Rus bozkırlarında kaygısız geçen çocukluk yılları, Arsenyev’in çocukluk dünyasını şiddetle istila eden ölüm, ergenliğin ilk kıpırtıları, ilk aşk… Devrim öncesi Rusya’sında geçen bu hikâye, Arsenyev’in kadınlarla ilişkilerini, anlam ve tatmin bulma mücadelesini ve nihayetinde insan varoluşunun bencil, değişken doğasının farkına varışını ele alıyor. Kitap, birçok Rus yazar gibi devrimden sonra sürgün hayatı sürmüş ve anavatanına bir daha hiç dönmemiş olan, 1933'teyse Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk Rus yazar Ivan Bunin’in tek romanı. 344 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)
//
Hayatta kalmanın değil yaşamanın, vicdanın uyanışı
GUZEL Yahina’dan ZÜLEYHA GÖZLERİNİ AÇIYOR. Yazarın büyük bir yankı uyandırarak pek çok ödül alan, yirmiden fazla dile çevrilen, televizyon dizisine uyarlanan ilk romanı, Sovyetler Birliği zamanında, toprak sahiplerini mülksüzleştirmeye yönelik programın bir parçası olarak ücra bir Tatar köyünde yaşarken Sibirya’ya sürgüne gönderilen genç bir kadının yazgısını konu alır. Züleyha 1930 kışıyla başlayan ve 16 yıl süren bu hikâyede dışarıdaki dünyayı tanımaya, diğer sürgünlerle ilişkiler kurmaya çabalar. Zorlu koşullarla mücadele ederken, bir yandan da yaşam hakkını doğaya ve devlete karşı her gün savunmak zorundadır; kimliğini ve yaşamak için nedenlerini sorgularken anneliği, aşkı ve arkadaşlığı bulur, kendini özgürleştirir. “Trajik bir tarihi konunun büyük bir düzyazıya dönüştürülmesini sağlayan simyanın ortaya çıkması son derece zordur... Tanık olduğumuz şey çok güçlü bir ilk roman – çok uzun zamandır beklediğimiz türden. Ve önemli olan şey simyanın işe yaramış olması: Konu edebiyata yeniden nüfuz etmiş.” Pavel Basinski. “Böyle genç bir yazarın, cehennemdeki sevgi ve şefkati göklere çıkaran böylesine güçlü bir eseri nasıl yazdığı benim için tam bir muamma…” Lüdmila Ulitskaya. 272 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)
//
Çanakkale zaferinin görsel tarihine sıra dışı bir katkı
BAŞAR Eryöner’den GELİBOLU’DA BİR YIL. Sonuçlarıyla sadece kendi coğrafyasını değil, dünya tarihini de etkilemiş Çanakkale muharebelerinin 110. yıldönümü. İtilaf Devletleri o güne değin toplanmış en büyük armadayla Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u düşürüp hem nefesi kesilmekte olan Rusya’ya yardım sağlamak hem de doğuda yeni bir cephe daha açarak Almanya’yı sıkıştırmak istiyordu. 1915 Şubat ayında denizden bombardımanlarla açılan Çanakkale cephesi, Ocak 1916’da son İtilaf kuvvetleri askerinin de çekilmesiyle yaklaşık bir yıl sürdü. Yazar, bu albümde, Osmanlı ordusunun seferberlik faaliyetlerinden başlayarak, deniz muharebeleri, çıkarma harekâtı, kara muharebeleri, tahliye, mütareke günleri ve işgal dönemiyle savaş propagandasına dair fotoğraf ve efemeralardan oluşan, bir kısmı şimdiye kadar görülmemiş veya nadir rastlanabilecek görsel malzemeyi bir araya getirerek Çanakkale zaferinin görsel tarihine sıra dışı bir katkı sunuyor. 248 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
//
Birdenbire Ankara ona pek sevimli, pek cici geldi
SAİT Faik Abasıyanık’tan KAYIP ARANIYOR. “Nevin bu kararı aldıktan sonra artık bu meseleyi düşünmedi. Şimdi kendisini sahiden hür hissediyordu. Gazeteyle vazifesini bitirmişti. Özdemir’le ilgisini kesmişti. Bu akşam büsbütün kesecekti. Ankara’yı, stepin ortasındaki bir Avrupa küçük şehrine benzeyen bu güzel şehri bırakacaktı. Birdenbire Ankara ona pek sevimli, pek cici geldi. Sanki onu cebine almış gibiydi. O Avrupa’da da böyle küçük şehirlere delicesine bağlanırdı. Halbuki Paris’ten korkardı. Babası da öyleydi. Konsolosluk ettiği büyük şehirden kaçıverir, kalkar, İsviçre’nin bir köyüne, bir oteline gider kapanırdı.” 96 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)
//
“Şiirimin sözcüklerini yıldızlardan derleyeceğim...”
NURAN Müftüoğlu Güler’den MAVİYDİ SUYDU BUĞUYDU. Bu kitap şairin ikinci kitabıdır. Şiirleri gözünüzde resmederek okuyacaksınız.
“Bugün gökyüzünden topladım
sözcükleri
özgürlüğü seçmişler
alıp şiirime mavilerini
salıvereceğim...
bahçemde bir gonca
gülümsemiş
açmış kendisini gülleşmesine
bekleyeceğim...
sevinç beklentileri içindeyim
akşamüstü
gül-ü şarapla
şiirimin sözcüklerini
yıldızlardan
derleyeceğim...” 150 SAYFA.
(KORA YAYIN)
//
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.