KÜDÜR’DE MERA ŞENLİĞİ VAR

KÜDÜR’DE MERA ŞENLİĞİ VAR

Bodrum Yalıkavak’ın en değerli merası Küdür’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Mera Şenliği” düzenlenecek.

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen ve 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mera Islah ve Amenajman Projesi” başlatılan Bodrum Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası’nda “Mera Şenliği” düzenlenecek.

HUKUK SAVAŞININ ARDINDAN ISLAH PROJESİ BAŞLADI

Yalıkavak, Geriş ve Gökçebel’deki hayvan sahibi çiftçilerin kullanımına açılan Küdür Merası’nın, 550 ada 59 parselde kayıtlı Kamu Orta Malları siciline kayıtlı kadimden beri “mera” olarak kullanılan 4.112.796 m² yüzölçümündeki taşınmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmişti.

Söz konusu taşınmaz, Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 2014 tarihli kararı ve Bodrum 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 24 Şubat 2015 tarihli kesinleşmiş kararıyla “mera” vasfıyla tescillenerek Kamu Orta Malı siciline kayıt edildi.

12.02.2020 tarihli ve 31037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2096 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Doğal Sit” statüsünden çıkarılarak "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen mera, en üst derece SİT alanı olarak tescillendi ve taşınmaz üzerinde herhangi bir yapı inşa edilmesi ve imara açılması dahi yasaklandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Kesin Korunacak Hassas Alanların” ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri bünyesinde barındıran, biyolojik, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri açısından ekosistem hizmetlerine katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucu, bitki örtüsü, topoğrafya ve siluetin korunması bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olduğunu hatırlatarak Küdür’ün de Cumhurbaşkanı kararı ile bu kapsama alındığını belirtti.

SAYLAK: “MERA İŞGALLERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak taşınmaz üzerinde geçmiş yıllarda inşa edilen beach ve cafe gibi turistik tesisleri ivedilikle tespit ettiklerini ve işgallerin sonlandırılması için çalışmaları başlattıklarını anlatan Saylak, “Bu işletmelerle mahkeme süreçlerimiz uzun süre devam etti, ancak 2022 yılında son tesisin işgali de, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gözetiminde mahkeme kararıyla sonlandırılarak Küdür merası özgün kimliğine nihayet kavuşturuldu. Muğla’daki mera, yaylak ve kışlaklar bilindiği üzere devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu sorumluluktan hareketle, bizler ilimizdeki tarım arazilerinin, çayır ve meraların amaç dışı kullanımını ve tahribini önlemek amacıyla gerekli yasal, idari ve hukuki tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz. Hiçbir mera alanında kaçak yapıların yükselmesine izin vermeyeceğiz. Muğla’da mera işgalleri tarih oldu, hiç kimsenin endişesi olmasın.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.