![Marmaris'te tsunami riski yok](https://cdn.marmarishaber.net/news/15513.jpg)
Marmaris'te tsunami riski yok
Marmaris Ticaret Odası (MTO), Yunanistan’ın Santorini Adası’nda son dönemlerde izlenen deprem fırtınasının yol açabileceği olası fiziki ve ekonomik etkileri değerlendirmek amacıyla toplantı gerçekleştirdi.
Marmaris Ticaret Odası (MTO), Ege Denizi’nde Santorini Adası ve civarında etkin olan sismik aktivitenin Marmaris bölgesinde yol açabileceği olası riskler ve etkileri değerlendirmek amacıyla, meclis üyelerinin katılımı ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Gürsu, Santorini Adası ve civarında izlenen deprem fırtınasının, NE-GB doğrultulu kırık hatlarına bağlı olarak geliştiğini, olasılıkla magmatik aktiviteye bağlı olarak sismik hareketliliğin bir süre daha devam edebileceğini ancak, büyük bir deprem veya etkin bir magmatik aktivitenin gelişmesini beklemediğini ifade etti.
MTO Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan’ın açılış konuşması ile başlayan bilgilendirme toplantısında Başkan S. Mutlu Ayhan, oda olarak bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Santorini Adası’nın tahliye edilmesi, mobil siren sistemi uygulamaları ve basında yer alan deniz çekilmesi haberlerinin, toplumda endişeye yol açtığını belirtirken, olası riskleri değerlendirmek ve Marmaris’e olası etkileri konusunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Gürsu’yu davet ettiklerini söyledi. MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan ayrıca, ilçeye turist getiren tur operatörleri ile irtibat halinde olduklarını ve an itibariyle rezervasyonlarda herhangi bir iptal veya yavaşlama olmadığını belirtti.
Prof. Dr. Semih Gürsu ise, toplantıda Santorini ve civarındaki deprem fırtınası ve olası nedenlerini güncel çalışmalar, bölgenin tektonik özellikleri ve yapay zekâ programları kullanarak detaylı bir şekilde açıkladı. Santorini Adası ve çevresinde gelişen sismik aktiviteye bağlı gelişebilecek olası tsunaminin etkisinin, Marmaris’in konumu ve jeomorfolojik özellikleri dikkate alındığında önemsiz olacağını düşündüğünü belirtti. Prof. Dr. Semih Gürsu, Marmaris ilçesinin zemin yapısının sağlam olduğunu ve yatay mimari yapılaşma nedeniyle, deprem fırtınasının bölgemizde etkilerinin önemsiz olacağını, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görev yapıyor olmasına rağmen, zemin dayanıklılığı ve yatay mimari yapılaşma nedeniyle Marmaris’te ikamet ettiğini belirtti. Prof. Dr. Semih Gürsu, bölgemizde 2025 turizm sezonunda deniz turizminin etkilenmesinin zayıf bir olasılık olduğunu, mavi yolculuk kapsamında deprem fırtınalarının devam ettiği bölge dışında daha güvenli rotaların planlanmasının iyi olabileceğini, deprem fırtınalarının belli bir süre sonra sönümlenme ihtimalinin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
,
Kaynak: Marmaris haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.