![Şaşılık ve göz tembelliği tedavisi çocuklukta yapılmalı](https://cdn.marmarishaber.net/news/15519.jpg)
Şaşılık ve göz tembelliği tedavisi çocuklukta yapılmalı
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Üretmen, ailesinde göz tembelliği, şaşılık ve yüksek numaralı gözlük kullanımı olan çocukların herhangi bir şikayeti bulunmasa da göz muayenesi olmaları gerektiğini söyledi.
Şaşılık ve göz tembelliği tedavisinin çocukluk döneminde yapılması gerektiğini belirten, Üretmen, erken tanının tedavi başarısını yükselttiğini dile getirdi.
Göz tembelliği tedavisinin ancak belirli bir yaşa kadar yapılabildiği bilgisini veren Prof. Dr. Üretmen, “Toplumun yüzde 2 ile 4'ünde saptanan göz tembelliği hayatın ilk yıllarında şaşılık, miyopi, hiperopi ve astigmatizma gibi kırma kusurları ya da görme aksı bulanıklığına yol açan katarakt, göz kapağı düşüklüğü, kornea lekeleri, göz içi kanama gibi nedenlerle gelişir. Doğum öyküsü olan, gelişme geriliği yaşayan, ailesinde şaşılık, göz tembelliği olan çocuklarda risk daha da artmaktadır. Göz tembelliği doğumdan sonraki ilk bir kaç ay içinde gelişebilir. Etkili tedavisi ancak 9 - 10 yaş civarına kadar mümkündür. Ne kadar erken tespit edilir ve tedaviye başlanırsa, tedaviye cevap o kadar iyi ve hızlı olmaktadır” diye konuştu.
ŞAŞILIKTA, CERRAHİ VE CERRAHİ DIŞI TEDAVİLER UYGULANIYOR
Şaşılığın her yaşta tedavi edilebildiği bilgisini veren Prof. Dr. Önder Üretmen, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan sabit şaşılık olgularında tedavinin erken yapılmasıyla çocuktaki görme fonksiyonları daha iyi korunmakta ve derinlik hissinin kaybolması önlenmektedir. Bu nedenle şaşılıktan şüphelenildiği anda göz hekimine başvurulmalıdır. Şaşılığın tedavisi tipine ve nedenine göre değişmektedir. Şaşılığın hem cerrahi hem de cerrahi dışı tedavisi vardır. Örneğin yüksek hiperopisi olan bir çocukta gelişen içe kayma sadece gözlük kullanımıyla tedavi edilebilir. Buna karşılık hayatın ilk aylarında ortaya çıkan kaymalar genellikle cerrahi tedavi gerektirir. Erişkinlerde ortaya çıkan ani şaşılıklarda ilk yapılması gereken nedenin ortaya çıkarılması ve hastanın günlük hayatını etkileyen çift görmenin tedavisidir. Erişkin yaşlarda göz dışı kas felçlerine bağlı gelişen kaymalarda botoks enjeksiyonuyla olumlu sonuçlar alınmaktadır. Kullanılan cerrahi dışı tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi ihtiyacı doğmaktadır"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.