MASAK’tan hayvan koruma derneklerine derin inceleme

MASAK’tan hayvan koruma derneklerine derin inceleme

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), hazırladığı raporla mama lobisinin iç yüzünü deşifre etti.

TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler sürerken Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı da (MASAK), sokak hayvanlarına yönelik sivil toplum faaliyetleri ve bunlarla ilişkili ticari yapılara yönelik araştırma raporunu yayımladı.

‘’ 7 binden fazla kişi ve bin 500’den fazla firmanın para trafiği denetlendi’’

Rapora göre, "hayvanseverlik’ adı altında kurulan bazı STK’lar, mama üreten bazı firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ve veterinerlik şirketleri olmak üzere finansal hacmin 460 milyar lirayı bulduğu sektörün 4 ayağı bulunuyor. Rapor kapsamında 7 binden fazla kişi ve bin 500’den fazla firmanın para trafiği denetlendi. MASAK raporunda hayvan maması üretimi ve ticareti yapan işletmelerin pek çoğunun STK’larla üyelik ve yöneticilik ilişkisi içerisinde olduğu belirtildi.

‘’Toplanan paranın büyük kısmı şahsi hesaplara gittiği belirlendi’’

Sokak hayvanlarına yönelik etkinlik gerçekleştiren derneklere gelen bağışlar, sokak hayvanlarına değil yine bu şirketlere akıyor. Rapora göre, 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshoplar bir kısmı doğrudan hayvan sever STK’ların güdümünde faaliyet gösteriyor. Raporda en çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına 2021-2024 yıllarında giren para miktarının tam 205 milyon lira olduğu belirtilirken toplanan paraların büyük kısmının “mama” yerine şahsi hesaplara gittiği kaydedildi. Ayrıca raporda 11 dernek gözetiminde yürütülen tahkikatta 67 milyon liradan fazla suç geliri saptandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.