Mehmet Oktay hakkındaki iddialara yanıt verdi 'verilmeyecek hesabım yok'

Mehmet Oktay hakkındaki iddialara yanıt verdi 'verilmeyecek hesabım yok'

Marmaris Belediyesi'nin geçmiş dönem başkanı Mehmet Oktay, 2019-2024 yılları arasında yaptığı hizmetleri değerlendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

whatsapp-gorsel-2024-07-09-saat-15-42-06-712ef4ec.jpg

350 milyon borç, 1 milyar 260 milyon gelir

Marmaris Belediyesi'nin geçmiş dönem başkanı Mehmet Oktay, 2019-2024 yılları arasında yaptığı hizmetleri değerlendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Oktay, "350 milyon borç ile 1 milyar 260 milyon gelir bütçesi bıraktık. Hacizler bizim zamanımızda da vardı, hiçbir zaman satış yolunu seçmedik" dedi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nden Marmaris Belediye Başkanı seçilen ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerine kadar başkanlık görevini yürüten Mehmet Oktay, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ile birlikte Marmaris’te bir kafede düzenlediği basın toplantısında çıkan iddialara yönelik açıklamalarda bulundu. Oktay, göreve başladığından beri Thomas Cook iflası, pandemi, orman yangınları, seller ve ülke genelinde yaşanan depremler gibi talihsiz dönemlerden geçtiklerini belirterek, beş yıllık süreçte verdikleri mücadeleleri ve yaptıkları hizmetleri değerlendirdi. Oktay, "Beş yıl boyunca yaşanan her şey ortada. Bir kentte daha fazla ne kadar olumsuzluk yaşanır tartışılır ama biz bir şekilde mücadelemizi gösterdik" ifadelerini kullandı.

yeniden adaylık ve belediye borçları

Mehmet Oktay, 2024 seçimlerinde yeniden aday olacağını belirterek, Marmaris Belediyesi’nin gelir-gider tablolarını değerlendirip borçların farkında olarak aday olduğunu söyledi. Özellikle yeni belediye başkanının borçlardan dolayı satışa çıkardığı yerler ve ödeme planıyla ilgili olarak, "Belediyenin giderleri olduğu kadar gelirleri de var. Ödeme planlarımızı hazırlayıp ona göre yeniden aday olmuştuk" dedi.

yolsuzluk iddialarına cevap

Mehmet Oktay, kendisi ve yardımcıları hakkındaki yolsuzluk iddialarına da değinerek, "Bu iddialar çamur at izi kalsın anlayışından başka bir şey değil. Yaptığımız tüm iş ve işlemler yasalar çerçevesinde gerçekleştirildi. Bugün bütün her şey belgeleriyle birlikte belediyede mevcut. Zaten düzenli olarak denetlenen, özellikle muhalefet belediyesi olduğumuz için sıklıkla denetlenen bir kurumdur. Görev süremde her şey ortada. Kesinlikle kabul edilebilecek şeyler değil. Bir şey varsa çıkarsınlar. Kahve dedikodusu ile siyaset yapmadım. Görev süremde bu konuda çok hassastım" diyerek, iftira atanların iddialarını ispatlamaları gerektiğini vurguladı. Kendisine yolsuzluk iddialarından dolayı hiçbir dava açılmadığını, sadece 2014-2019 döneminden kalan bir imar değişikliğiyle ilgili bir dava olduğunu ve bu dosyanın da kapanmak üzere olduğunu ekledi.

belediyenin borç ve alacakları

Oktay, görevini tamamladığı dönemdeki belediyenin borçlarına ve alacaklarına değinerek, "Şu anki verilere göre, 650 milyon borcun yaklaşık 250 milyonu taahhütlü vadesi gelmemiş borçlar. Ben bırakırken borç 350 milyon civarındaydı ve 1 milyar 260 milyon alacağımız vardı" dedi.

sinpaş ve iskân ruhsatları

Sinpaş ile kendisinin veya yardımcılarının kişisel dostluğu olmadığını belirten Oktay, "Marmaris’te iş yapan herkes kadar yakınım, herkes kadar uzağım. Tarafsız bir anlayışa sahibiz. Ne yatırımcının tamamen karşısındayız, ne de tamamen yanındayız. Yasalar çerçevesinde iş ve işlemlerini gerçekleştiren bir yönetim yaptık" dedi. Sinpaş’a inşaat halindeyken iskân ruhsatı verilmesi hususunda ise, "İmardan sorumlu yardımcımız Burak Demirtaş’ın verdiği iskân ruhsatları kısım kısım yapılan işlerde verilebiliyor. Bunların tamamı yasal unsurlar" ifadelerini kullandı.

kamu menfaati önceliği

Oktay, Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk’ün görevden alınmasıyla ilgili olarak, "Bu tamamen başkanlığın tasarrufunda olan bir şeydir. Bizim çalışmalarımızda daha fazla ihtiyaç kalmadığı için böyle bir tercihte bulunduk. Aramızda kesinlikle çıkar çatışması olmadı. Benim dönemimde tamamen kamu menfaatini öncelikli bir anlayış içerisinde hizmette bulunduk. Eldeki imkânları maksimum kamu lehine değerlendirdik" dedi.

personel alımı ve belediyenin insan kaynakları

Belediyeye son zamanlarda alınan personel yoğunluğuyla ilgili olarak Oktay, "Son 6 aylık periyotta 30-40 civarında personel alındı. Bununla beraber emekli olanlar, istifa edenler var. Boşlukları doldurmak durumundaydık. Başladığım dönemle bıraktığım dönem arasında çok ciddi bir fark yok. En fazla 30-50 civarında personel artışı olmuştur" diye konuştu.

Belediye başkanlığı sürecinde kendisi ve birinci derece yakınları hakkında bir soruşturma veya mal kaçırma olayı olmadığını belirten Oktay, "Belediye başkanlığı görevine başlarken olduğu gibi görevi bitince de mal beyanında bulunuyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

whatsapp-gorsel-2024-07-09-saat-15-42-30-aff0295a.jpg


Burak Demirtaş'ın açıklamaları

2019-2024 dönemi Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş, Sinpaş ile ilgili sorulara yanıt verdi. Demirtaş, "Beş yıl boyunca Marmaris Belediyesi başkan yardımcılığı yaptım ve zor dönemde bu görevi üstlendim. İmar her yerde rantın olduğu bir alandır, bu yüzden odak noktada olmam normal. Ancak hiçbir firmadan, Sinpaş da dahil olmak üzere, kendi çıkarım için bir kuruş almadım. Ben Marmaris evladıyım ve ailemin malı mülkü yerinde. Kursağımızdan bir kuruş para geçmedi, geçmeyi de nasip etmesin" dedi.

Sinpaş'la ilgili üç dava açıldığını belirten Demirtaş, "Üç davadan ikisinde kovuşturmaya gerek olmadığına dair sonuç geldi. Bir tane ruhsatla ilgili açılan dava ise devam ediyor" diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.