KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE KDV’NİN YÜZDE 1 UYGULANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, okulların açılmasıyla birlikte aile bütçesini darmadağın eden kırtasiye ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesiyle ilgili kanun teklifi verdi.
“Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesi gereği devlet eğitim politikalarının belirlenmesinde ve eğitim hayatının düzenlemesinde kamu çıkarlarını gözeten politikalar belirlemek zorundadır. Kanun teklifimizi bu çerçevede verdik” diyen Girgin şu açıklamalarda bulundu:
SADECE KIRTASİYE FİYATLARI BU YIL YÜZDE 300 ZAMLANMIŞ
“Muğla Menteşe ilçesinde kırtasiyecileri dolaştık. Kırtasiye esnafları ve velilerle konuştuk. Kırtasiyeciler hemen hemen her fiyatın değiştiğini söylüyor. Sadece kırtasiye fiyatları bu yıl yüzde 300 zamlanmış. Bu zamlardan esnaf da vatandaş da rahatsız.
Bir top A4 kağıdı geçen yıl 20 TL idi, şimdi 100 lira oldu, ”Kağıt altın olmuş diyor” esnaf.
Ayrıca, ürünlerin çoğunun yurtdışından geldiğini, doların artmasının fiyatları arttırdığını, yükselen kağıt fiyatlarının sektörü doğrudan etkilediğini dile getiriyor esnaf.
ZİNCİR MARKETLERİN KIRTASİYE ÜRÜNLERİ SATMASI SEKTÖRE ZARAR VERİYOR
Bir esnaf da ülke genelinde 15 bin kırtasiyeci olduğunu belirtti ve sokak aralarına kadar giren zincir marketlerde de kırtasiye ürünleri satıldığını bunun da bu sektörü sıkıntıya soktuğunu belirtti. Zincir marketlerde gıdadan kırtasiyeye her ürünün satılmaması için bir düzenleme yapılmasını istedi.
Geçen yıl ortalama düzeyde bir alışveriş ile 500 lira tutan ana sınıfı öğrencisinin gideri bu yıl 1500 lira, 1000 lira tutan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin giderleri bugün 2 bin 400 lira ve 3 bin liraya yükselmiş.
Enflasyon altında ezilen veliler kırtasiyede yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini talep ediyor. Biz de velilerimizin isteği üzerine teklifimizi verdik.
OKUL MASRAFLARI CEP YAKIYOR. 2 ÇOCUKLU BİR ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPSIN?
“Her şey çok pahalı” sözü velilerden en çok duyduğumuz cümle oldu. 3 çocuğu olana Allah kolaylık versin, bütçeye göre çok pahalı, fiyatlar uçmuş” diyordu bir veli.
Kırtasiye masrafları ile okul kıyafetleri 4 bin lirayı aştı. Kaynak kitapları 1000 TL'yi buluyor. 2 çocuklu bir asgari ücretli ne yapsın? Eşi de çalışmıyorsa kira mı versin, çocuk mu okutsun, aç mı kalsın?
Çocuğu Fen lisesinde okuyan bir veli ise “ bir kitap 400 lira, diğer masraflarımızdan kısıyoruz ve mecburen alıyoruz” diyor.
Kısacası zil çaldı, Öğretmenler öğrencilerine, öğrenciler öğretmenlerine kavuştular. Ancak ailelerin eğitim masrafları yüzünden dara düşmesine son vermeliyiz.
HİÇ KİMSE BU ÜLKEDE ÇOCUĞUMUN BİR GELECEĞİ YOK DİYE DÜŞÜNMEMELİ
Hiç kimse bu ülkede çocuğumun bir geleceği yok diye düşünmemeli… Bunu yapabiliriz, bu ülkenin güzel evlatları her şeyi hak ediyor... Eğitim politikalarını da bilimsel ve eşitlik ilkesine dayalı bir anlayışla yeniden yapılandırmalıyız.
Tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar, velilerimize de bu zorlu süreçte kolaylıklar diliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.