Marmaris'in en büyük sorunu konut ve fiyat artışları

Marmaris'in en büyük sorunu konut ve fiyat artışları

Dünyaca ünlü tatil kenti Marmaris’te konut krizi artık daha da gün yüzüne çıkmaya başlarken, neredeyse bir asgari ücret fiyatından başlayan ev kiraları ve şehrin imara açılmaması hem kiracıları hem de yatırımcıları zorlamaya devam ediyor.

Marmaris'te konut fiyatlarındaki artış ve sınırlı arsa imkanı, ilçe yaşayanlarını, kamu çalışanlarını , işçileri yani toplumun her kesiminin kanayan yarası olmuş durumda. Gayrimenkul uzmanı Fırat Elmacı, Türkiye genelinde emlak piyasasının karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirtirken, Marmaris gibi turizm bölgelerinde bu durumun daha da belirgin olduğunu vurguladı. Elmacı, Marmaris’te konut talebinin yüksek olduğunu ancak imara açık arsaların sınırlı kalmasının inşaat maliyetlerini artırdığını ifade etti. Bu durumun yatırımcıları zorladığını belirten Elmacı, bölgedeki altyapı sorunlarının da önemli bir engel oluşturduğunu söyledi.

‘eski binası ile karşıdaki yeni binayı kıyaslamadan aynı kirayı isteyen ev sahipleri var’

Gayrimenkul uzmanı ve yatırım danışmanı Fırat Elmacı ‘Marmaris'te konut arzının yetersiz olması kira fiyatlarını da hızla yükseltti. Bölgede 1+1 dairelerin kiraları 15-20 bin TL arasında değişirken, iyi konumdaki villalar 150-200 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ev sahiplerinin, bakımsız daireler için bile yüksek kira talepleri yatırımcıları ve kiracıları zor duruma sokuyor. Karşısında bulunan yeni binadaki bir daire fiyatına kendi 30 yıllık binasındaki dairesini aynı fiyata vermek istiyor. Bu durum bizleri de zora sokuyor . Marmaris'teki konut krizinin çözümü için şehir planlamasının iyileştirilmesi ve yeni konut projelerinin hızla devreye alınması gerek’’ diyerek yetkililerden bu sorun ile ilgili çözüm beklediklerini belirtti.

‘Kamu çalışanları kira yükü altında’

Fırat Elmacı her geçen sürede artan kira ücretleri ile ilgili ‘’Marmaris'e tayinle gelen devlet memurları da yüksek kira bedelleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Memurlar, maaşlarının neredeyse tamamını kiraya ayırmak zorunda kalıyor. ‘’ diyerek bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve çözüm için Marmaris’te konut arzının artırılması gerektiğini ifade etti.

‘Marmaris’te en çok arsa talep edilirken imar yetersizliği var olanların fiyatını yükseltiyor’

Fırat Elmacı ‘’Marmaris'te gayrimenkul sektöründe tabii ki ağırlıkla arsa talebi de bulunuyorlar. Ama tabii ki arsaya da girmesi için inşaat maalesef inşaat maliyetleri çok arttığı için ve Marmaris'te çok kısıtlı konut yapabileceği bir arsa olduğu için imara çok açık olan bir yer değil maalesef. Marmaris'te güzel bir şehir planlaması yapılsa daha da çok, Türk yatırımcıyı, yabancı yatırımcıyı kesinlikle çekebilecek bir yer. Özellikle tabii ki yatırımcıların gelmesini çok çok istiyoruz. Gelen kişiler tabii ki Marmaris'i çok beğeniyorlar. Ama maalesef konut sıkıntısı olduğu için ve imarlı olan arsalarımız az olduğu için Marmaris'te ki fiyat trendini yükseltiyor. ‘’dedi.

dsc02123.jpg

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-14-33-39-9be623f0.jpg

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-14-32-27-e47ec3dd.jpg

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-14-15-10-a1094773.jpg

Bölgedeki sınırlı arsa imkanları, yüksek inşaat maliyetleri ve fahiş kira fiyatları, hem yatırımcılar hem de yerel halk için ciddi sorunlar oluşturduğunu belirten Elmacı ‘’ Marmaris'te özellikle Marmaris'e yakın olan çevrelerde, köylerimizde diyeyim. Yani mahallelerimizde imarlı olan yerlerimiz yaklaşık olarak dönümü 15 milyon civarında. Bir dönüm yer alıp içine bir konut yapabilmesi için minimum bir 10 ila 15 milyon Lira arasında bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Bununla ilgili tabi ki yatırım amaçları da önemli bir durum. Bazı kişiler özellikle gayrimenkul de yatırım yapmayı güvenli bir liman olarak değerlendiriyor ‘’ şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.